Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje u Prag

4 dana
Atraktivno putovanje! Plaćanje u 3 rata po 53,00 €!
Cijena po osobi:
159,00 €
4 dana
Atraktivno putovanje! Plaćanje u 3 rata po 53,00 €!
Cijena po osobi:
179,00 €

Prag je glavni i najveći grad Češke, a u povijesti je predstavljao političko, kulturno i ekonomsko središte srednje Europe.


  • Prag – idealna turistička destinacija
  • Glavne praške znamenitosti
  • Zanimljive aktivnosti za najmlađe
  • Prag – grad s najboljim pivom na svijetu
  • Noćni život u Pragu


Što sve niste znali o Pragu?


Prag je dom mnogih poznatih atrakcija koje su preživjele uništavanja u Europi tijekom 20. stoljeća. Grad ima više od deset glavnih muzeja, nekoliko kazališta, galerija, kina i ostalih povijesnih i izložbenih prostora. Opsežan suvremeni sustav javnog prijevoza odlično povezuje sve dijelove grada. Prag je poznat i kao studentski grad; ima široki raspon fakulteta od kojih izdvajamo Karlovo sveučilište; najstarije sveučilište u Srednjoj Europi.

Osim toga, ulaganje u obrazovanje i školstvo vidljivo je i kroz široki raspon javnih i privatnih škola.

Prag se nalazi na šestom mjestu na svjetskom popisu najboljih destinacija u 2016. godini. Njegova bogata povijest čini ga popularnim turističkim odredištem, a prema podacima iz 2014. godine u grad se godišnje slijeva više od 6 milijuna posjetitelja. Prag je peti najposjećeniji europski grad, a kako i ne bi bio kad svojom raznolikošću i posebnošću privlači turiste iz raznih krajeva svijeta.

Osjetite i vi duh srednjovjekovnog Praga i rezervirajte vaša mjesta na vrijeme. Ponudu putovanja pogledajte ovdje.


Glavne praške znamenitosti


Praški dvorac: u praškoj četvrti Hradčani nalazi se Praški dvorac koji danas predstavlja službenu rezidenciju predsjednika Češke Republike te jednu od najposjećenijih turističkih gradskih atrakcija. Izvorno je izgrađen kao utvrda, no tijekom godina dvorac se drastično promijenio. Unutar zidina dvorca nalazi se mnogo kulturnih i povijesnih znamenitosti poput Katedrale sv. Vida, Bazilike sv. Jurja, praški toranj, stara kraljevska palača i još mnogo toga. Najveći drevni dvorac na svijetu zahtijeva dosta vremena za obilazak, no svakako se isplati. Na kraju ture odmorite dušu i tijelo u prekrasnom pogledu na rijeku Vltavu sa Starim gradom u pozadini.

Karlov most: Karlov most jedan je od najprepoznatljivijih starih mostova u Europi, a povezuje Malu Stranu i Stari grad. Most je dao izgraditi Karlo IV. 1357. godine, 9. srpnja u 5 h 31 minuta. Vjerovalo se da će precizan skup neparnih brojeva ( 1 3 5 7 9 7 5 3 1 ) dati mostu dodatnu snagu i konstrukcijsku potporu. Most je poznat po brojnim kipovima od kojih su najpoznatiji kip Karla IV. te kip Ivana Nepomuka. Ako se zateknete upravo na ovome mjestu, ispred statue sv. Ivana, obavezno dodirnite spomenik i zaželite želju. Tradicija govori da će vam se želja ispuniti, ali i da ćete se opet ubrzo vratiti u ovaj jedinstveni grad! Uživajte u monumentalnosti ove praške znamenitosti dok prolazite kroz njegova moćna vrata koja su reprezentativni primjerak izvanredne gotičke arhitekture.

Stari grad (Staro Mesto) nalazi se u povijesnom dijelu Praga kojeg okružuje prekrasan Stari gradski trg, a osim toga, ovo je idealna početna točka za daljnje istraživanje grada. Ovdje ćete imati priliku vidjeti Crkvu Marije Tinske, Klementinum te astronomski sat. Klementinum je jedan od najvažnijih povijesnih kompleksa koji se može pohvaliti bogatom arhitekturom koja seže do 11. stoljeća.

Od ostalih gradskih zanimljivosti preporučujemo vam da posjetite zgradu općine, Nacionalnu galeriju, Židovsku četvrt, Muzej Franza Kafke, kao i njegovu rodnu kuću te Strahov samostan. U vašu turističku rutu svakako uključite i Zid Johna Lennona; zid ljubavi i mira.


Zanimljive aktivnosti za najmlađe


Prag nudi bezbroj aktivnosti za obitelji s djecom. Na vrijeme nabavite ulaznice za parobrod koji iz centra grada vodi prema zoološkom vrtu. Zoološki vrt u Pragu smatra se jednim od najljepših zooloških vrtova na svijetu. Najmlađe posjetiteljice zasigurno će uživati u obilasku Muzeja igračaka u kojem se nalaze povijesne igračke iz cijelog svijeta, kao i čitavu zbirku Barbie lutaka.Dječacima će se posebno svidjeti izložbe u Narodnom tehničkom muzeju koje su posvećene znanosti i tehnologiji. Cijela obitelj može uživati u vožnji povijesnim tramvajem ili posjetiti Televizijski toranj Žižkov, najvišu građevinu u Pragu odakle se pruža prekrasan i jedinstven pogled na grad. Na samom vaše dnevne avanture preporučujemo vam da zasladite nepce ukusnim kolačima u nekoj od popularnih slastičarniširom grada.


Dobro je Znati


Država : Češka

Broj Stanovnika : 1,2 milijuna

Jezik : Češki

Valuta : Češka Kruna

Površina (km2) : 496 km²


Prag – grad s najboljim pivom na svijetu


Dobrodošli u Prag, grad u kojem je pivo jeftinije od vode!

Oni koji znaju kažu da se najbolje pivo u Pragu toči u pivnici Zlýčasy. To je samo jedno od brojnih mjesta druženja mladih koji se svakodnevno okupljaju oko zajedničkih tema. Tko ne može odoljeti, može uživati u velikom izboru domaćeg piva, ali i delicija iz cijelog svijeta.

U Pragu postoji puno mjesta gdje možete uživati u dobrom pivu; od klasičnih pubovai kafića do sve popularnijih, ranije spomenutih pivnica. Osim toga, u Pragu je iznimno popularan lokalni  lanac restorana gdje uz kriglu velikog Pilsneramožete uživati u tradicionalnoj češkoj kuhinji.


Noćni život u Pragu


Glavni grad Češke zasigurno je jedan od najboljih europskih gradova u kojem tijekom cijele godine možete uživati u izvrsnom nožnom životu. Dok gradski muzeji i ostale atrakcije privlače određeni dio posjetitelja, grad je pravi domaćin za sve one koji vole partijati. Možete provesti mjesece u Pragu, bez da se zasitite nožnog života. Na raspolaganju vam stoje barovi odnosno kafići s udobnim mjestima za sjedenje i ćakulanje. Za one koji žele pokazati svoje plesno umijeće, tu su veliki disko  klubovi u kojima se svaki dan pušta drugačiji žanr glazbe. Ako slučajno ne uživate u Pragu, to znači da niste našli mjesto koje odgovara vašim željama. Nastavite tražiti dalje; mjesta za noćni život „raštrkana“ su po cijelome gradu.


Lucerna Music Bar

Bar se nalazi nedaleko od središta Vjenceslavovog trga, a smješten je u velikoj istoimenoj dvorani, po kojoj je i nazvan.Lucerna Music Barjedan je od najvećih noćnih klubova u Pragu te ima najprostraniji plesni podij od svih klubova u gradu. No, bez obzira na to, veoma lako možete ostati bez svog mjesta. Pazite da ne propustite noć osamdesetih ili devedesetih, kada će vas ritam glazbe voditi do ranih jutarnjih sati.


ChapeauRouge

ChapeauRouge možda ne izgleda zanimljivo izvana, ali to je zato što ga doživljavate s razine zemlje. Ispod površine zemlje nalazi se nekoliko katova na kojima svira drugačija žanr glazbe. Što idete dublje, zabava je luđa!


Roxy

Roxy je jedan od klasičnih praških noćnih klubova s kojim nećete pogriješiti. Ovdje je atmosfera uvijek živahna, a interijer kluba samo pridonosi ugođaju. Unutrašnjost kluba karakterizira jedinstvena umjetnost i šareni dekor. Cilj Roxyja je oživjeti prostor noćnog kluba kroz vizualnu umjetnost, a sinkronizacija umjetnosti i glazbe stvara potpuni doživljaj.


KarlovyLazne

Neki mještani govorit će vam da izbjegavate ovo mjesto pod svaku cijenu, no postoji razlog zašto baš taj kafić treba biti vaše odredište za idući parti. Klub se nalazi na pet katova i jedan je od najvećih u srednjoj Europi. Na svakom katu možete uživati u drugačijim taktovima, što će zasigurno odgovarati velikoj grupi prijatelja, koji su izbirljivi u vezi onoga što žele slušati.


Što sve niste znali o Pragu?


Prag je dom najvećeg dvorca na svijetu. Od IX. stoljeća Praški dvorac zauzima površinu veću od 70000 m². U sklopu dvorca nalaze se katedrale, kapelice, kraljevske palače i prekrasni vrtovi.

U Pragu se nalazi zid poruka ljubavi i mira; zid posvećen Johnu Lennonu. Sve od 1980. godine zid je obnovljen (prebojen) nekoliko puta, no ništa nije moglo spriječiti ondašnju mladež da i dalje ispisuje stihove Lennonovih pjesama, mirotvorne poruke i grafite.

Legenda kaže da je arhitekt Orloja – astrološkog sata u Pragu bio Jan Růže (Hanuš), kojeg su gradski vijećnici oslijepili iz straha da u nekom drugom gradu ne izradi još ljepši sati zbog kojeg će ovaj u Pragu pasti u zaborav. Zato je Hanuš namjerno onesposobio sat i nitko ga nije mogao popraviti tijekom sljedećih sto godina.

Karlov most ima veliko matematičko značenje. Naime, Karlo IV. bio je numerolog te je odlučio da će početak izgradnje mosta biti 9. srpnja 1357. godine, u 5 sati i 31 minutu. Ako poredamo znamenke, dobijemo simetričan niz neparnih brojeva – 1 3 5 7 9 7 5 3 1.

Kroz Prag prolazi najduža rijeka u Češkoj, Vltava.

Legenda kaže da je Hitler planirao sačuvati prašku Židovsku četvrt. Zvuči čudno, no bivši nacistički čelnik želio se naseliti u gradu i od tog područja napraviti muzej, kako bi sačuvao uspomenu na „istrebljenu rasu“.

Lokalno stanovništvo konzumira više piva od bilo kojeg drugog naroda na svijetu. Ako ste se slučajno pitali, prosječni Pražanin popije 155 litara piva godišnje!

Karlov trg nekada je bio najveći gradski trgu u čitavoj srednjovjekovnoj Europi. Ono što je još impresivnije je činjenica da je i dalje jedan od najvećih na svijetu!

U Pragu se nalazi druga najružnija građevina na svijetu. Riječ je o televizijskom tornjuŽižkov. Brojni mještani protive se tome što toranj kao takav još uvijek postoji, što zbog političkih razloga, što zbog činjenice da se narušava srednjovjekovni izgled grada. Međutim, ako vas put odvede na ovu stranu, svakako se popnite na vrh tornja; možda vam se svidi pogled koji vam se otamo pruža.

Najuža ulica u Pragu široka je svega 50 cm. I baš zato što je toliko uska, na njezinom početku i kraju nalazi se semafor. Ako prođete kroz crveno, ne znamo kako ćete se izvući ako se mimoiđete s prolaznikom koji dolazi iz suprotnog smjera.

Administrator općih poslova / Marina Nikolić
AUTOR : Administrator općih poslova / Marina Nikolić
Svojim dugogodišnjim radom u turističkoj agenciji i turizmu te mnogobrojnim putovanjima stječe veliko znanje o destinacijama koje se nalaze u ponudama turističke agencije “KUNA putovanja”. Spremno i hitro odgovara na sve upite i želje novih i stalnih putnika.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK