Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr
Prijava - Odjava
2 odraslih - 0 djece
Broj gostiju
odrasli:
djeca:
1. dijete - 2 god.
0
18

2. dijete - 2 god.
0
18

3. dijete - 2 god.
0
18

4. dijete - 2 god.
0
18

5. dijete - 2 god.
0
18
Zatvori
Prijava - Odjava
2 odraslih - 0 djece
Broj gostiju
odrasli:
djeca:
1. dijete - 2 god.
0
18

2. dijete - 2 god.
0
18

3. dijete - 2 god.
0
18

4. dijete - 2 god.
0
18

5. dijete - 2 god.
0
18
Zatvori

Advent u Grazu

2 dana
Aranžman uz plaćanje na 5 rata po 23,00 €.
Cijena po osobi:
125,00 € (941,81 kn)

Graz je drugi po veličini grad u Austriji, odmah nakon Beča. 

No, bez obzira na njegovu veličinu, veoma lako i jednostavno možete doći do samog centra grada i uživati u svemu što vam se nudi. 

Isto tako, većinu muzeja, znamenitosti i ostalih gradskih atrakcija možete obići pješice; zato je Graz iznimno popularan među turistima.

Graz je drugi po veličini grad u Austriji, odmah nakon Beča. No, bez obzira na njegovu veličinu, veoma lako i jednostavno možete doći do samog centra grada i uživati u svemu što vam se nudi. Isto tako, većinu muzeja, znamenitosti i ostalih gradskih atrakcija možete obići pješice; zato je Graz iznimno popularan među turistima.U Grazu svatko pronalazi stvari koje odgovaraju njegovim potrebama. Graz je raznovrstan grad koji odiše kulturnim bogatstvom i raznolikošću. Idealan je za sve dobne uzraste jer zabavnih sadržaja ni malo ne nedostaje. Veliki hoteli, restorani, trgovine, barovi, poljoprivredni sajmovi, parkovi, vrhunski festivali klasične i jazz glazbe, ulični nastupi za djecu, elektronska glazba ja sjajnim lokacijama…Graz ima sve!


 • Advent u Grazu
 • Božićni sajmovi u Grazu
 • Božićni sajam ispred gradske vijećnice
 • Božićni sajam u Franjevačkoj četvrti
 • Božićni sajam na trgu Glockenspiel
 • Čarobna zemlja na Mariahilfplatz
 • Adventski kalendar na gradskoj vijećnici
 • Ledene jaslice
 • Divovsko božićno drvce
 • Schlossbergbahn uspinjača
 • Najpoznatije znamenitosti u Grazu
 • dvorac Schlossberg
 • palača Eggenberg
 • Murinsel
 • Kunsthaus
 • Botanički vrt Sveučilišta Karla Franza

 


Advent u Grazu


Uživajte u bogatom adventskom programu glavnog grada Štajerske, Grazu. Dopustite da vas očaraju romantično božićno osvjetljenje, divovski adventski kalendar gradske vijećnice i spektakularni božićni sajmovi širom grada.

Božićni sajmovi u Grazu

Svi božićni sajmovi u gradu nalaze se na optimalnoj udaljenosti koju možete prijeći pješice.

Božićni sajam ispred gradske vijećnice

Na trgu ispred gradske vijećnice svake godine održava se prigodni božićni sajam koji nudi obilje tradicionalnih rukotvorina i najukusnijih poslastica.

Božićni sajam u Franjevačkoj četvrti

Božićni sajam u Franjevačkoj četvrti je najstariji božićni sajam u gradu. Kako što sami naziv govori, smješten je ispred Franjevačke crkve. Jedinstveno božićno osvjetljenje i brojni uređeni štandovi zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Ugrijte se uz punč ili kuhano vino, a za najmlađe tu su posebne zabavne aktivnosti.

Božićni sajam na trgu Glockenspiel

Trg pod čarobnim Glockenspieltijekom Adventa postaje središte druženja i zabave. Uz jedinstvene umjetničke proizvode i rukotvorine koje možete naći na božićnom sajmu tu je i široka paleta tradicionalnih ukusnih delicija.

Čarobna zemlja na Mariahilfplatz

Za vrijeme Božića trg Mariahilfplatzpretvara se u čarobnu zemlju nudeći izobilje zabavnih aktivnosti i prigodnog sadržaja. Dječji vrtuljak i klizalište samo su neki od njih na kojima će zasigurno uživati vaši najmlađi.


Dobro je Znati


Država : Austrija

Broj Stanovnika : 280,200

Jezik : njemački

Valuta : Euro

Površina (km2) : 127.56 km²


Adventski kalendar na gradskoj vijećnici


Od 1. do 24. prosinca pročelje gradske vijećnice u Grazu pretvara se u ogroman adventski kalendar. Od 16.30 sati pa sve do ponoći gradska vijećnica se svaki dan prikazuje u drugačijoj božićnoj temi skraćujući vrijeme čekanja do Božića. Ispred gradske vijećnice nalazi se božićni sajam s dječjim vrtuljkom, brojni štandovi te tradicionalno božićno drvce.

Adventski kalendar je u osnovi kalendar za prosinac koji „broji“ dane do Božića. Njegovi korijeni datiraju iz 19. stoljeća kada su na zidu pomoću kreda bile nacrtane razne slike. Djeca su svaki dan do Badnjaka mogla obrisati sliku od prethodnog dana. Osim toga, svaki dan su se čitale priče za djecu kako bi im se skratilo vrijeme čekanja do Božića.

Prvi tiskani adventski kalendari pojavili su se početkom 20. stoljeća. Sastojali su se od dva lista: jedan s 24 slike za rezanje i drugi s 24 polja za lijepljenje. Svaki dan mališani su rezali slike i lijepili ih na odgovarajuće mjesto. Kasnijih godina osmišljeni su adventski kalendari s malim prozorima koji su se mogli otvoriti. Iza svakog prozorčića bila je slika. Od tog vremena bilo je potrebno još samo malo da se izrade čokoladni adventski kalendari kakvi su nam danas svima poznati.

Uz upečatljivi oblik adventskog kalendara na gradskoj vijećnici, poseban je i po tome što se svakodnevno „otvaraju“ novi prozori Adventa prikazujući prikladne slike s predbožićnim motivima koji stvaraju jedinstvenu božićno atmosferu u središtu Graza.


Ledene jaslice


Ledene jaslice u Grazu omiljene su među djecom. Predstavljene su u dvorištu zgrade Landhaushof, odnosno zgrade pokrajinskog parlamenta. Više od 40 tona kristalno čistog leda svake godine čini jedinstveno remek-djelo. Ledene jaslice uvijek su prikladno osvijetljene tvoreći posebnu atmosferu i ugođaj. Dvorište zgrade nalazi se u blizini glavnog božićnog sajma na glavnom trgu, stoga sve možete obići pješice. Svečano otvorenje ledenih jaslica je nakon uključivanja lampica na velikom božićnom drvcu.


Divovsko božićno drvce


Svake se godine otvorenje Adventa u Grazu obilježava paljenjem lampica na divovskom božićnom drvcu na glavnom gradskom trgu. Na drvce je postavljeno više od 25 tisuća lampica, što zaista stvara poseban štih.


Schlossbergbahn uspinjača


Uspinjača vas vodi na malo brdo Schlossberg u središtu Graza, i to za svega nekoliko minuta. S usponom od 60° i staklenim krovom, tijekom vožnje pruža vam se fantastičan pogled na povijesno središte Graza.

Brži put do Schlossberga je vožnja liftom. Karta za odrasle je 1,60€, a s popustom 1,10€. Za vožnju liftom ne vrijede karte javnog gradskog prijevoza.


Najpoznatije znamenitosti u Grazu


Dvorac Schlossberg

Dvorac Schlossberg nalazi se na bajkovitom brežuljku koji je upečatljiv s bilo kojeg mjesta u Grazu. U sklopu dvorca nalazi se kula sa satom koja je postala simbol Graza i njegove povijesti. Kula je upečatljivog dizajna s velikim povišenim drvenim balkonom odakle se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu.


Palača Eggenberg

Kao simbol nekad moćne i utjecajne Štajerske, palača Eggenberg ima veliko povijesno i kulturno značenje za Graz i Austriju, općenito. Skrivena u zapadnom dijelu grada u četvrti Eggenberg, palača je okružena raskošnim parkovima i vrtovima. Svojevremeno je bila simbol moći i bogatstva štajerskih vladara. U palači je uređeno nekoliko soba koje su dostupne za javnost.


Murinsel (Otok na Muri)

Murinsel je jedinstvena građevina izrađena od stakla i čelika u obliku poluotvorene školjke. Izgrađena je zbog toga što je Graz bio Europski grad kulture. Oko građevine nalaze se stazice i tuneli koji vode prema mostovima povezanih s obalama rijeke Mure. U unutrašnjosti Murinsela nalazi se kafić i igralište, stoga je ovo mnogima omiljeno mjesto za druženje i razonodu. Murinsel je impresivan tijekom dana, ali kad zađe Sunce, cijela konstrukcija svijetli neonskim svjetlima što je zaista jedinstveni prizor.


Kunsthaus (Muzej umjetnosti)

Kunsthaus je također izgrađen povodom nagrade za Europski grad kulture, tijekom 2003. godine. Umjesto muzeja tradicionalnog arhitektonskog stila, arhitekti su otišli u potpuno suprotnom smjeru dajući zgradi jedinstveni izgled. Mogli bismo reći da zgrada izgleda prilično izvanzemaljski. Prema izjavama mještana, gomoljasti oblik i svjetlosne osovine koje strše iz vrha muzeja čine ga kakvim čudovištem. Ipak, svjetlucava površina muzeja s gotovo tisuću fluorescentnih prstenova čine zgradu još spektakularnijom preko noći. Muzej se definitivno ističe među ostatkom povijesnih građevina u Grazu. Bez obzira na to jeste li istinski ljubitelji umjetnosti ili ne, Kunsthaus obavezno navedite na vrh vaše liste građevina koje morate vidjeti.


Botanički vrt Sveučilišta Karla Franza u Grazu

Egzotični arhitektonski dizajn staklenika u botaničkom vrtu savršeni je odraz izvanrednog bogatstva biljaka na koje ovdje možete naići. Egzotična flora, kaktusi i ostalo podijeljeni su u čak četiri klimatske zone.


VAŽNO JE ZNATI:

Javni prijevoz: tijekom Adventa u Grazu na raspolaganju vam stoji 6 tramvajskih linija i 24 autobusne linije. 8 noćnih autobusnih linija pomoći će vam da brzo i sigurno putujete s jednog božićnog sajma na drugi.

Karte za javni prijevoz vrijede za sve autobusne i tramvajske linije u zoni 101 koja se proteže sve do zračne luke Thalerhof, kao i za uspinjaču Schlossbergbahn.


Gdje i kako možete kupiti karte?

U tramvaju putem namjenskog uređaja za prodaju ulaznica

U autobusu, od vozača

Na glavnom željezničkom kolodvoru

Preko SMS usluge

U svim Tobacco trgovinama

Trodnevna prijevozna karta


Trodnevna karta najbolji je način za istraživanje grada. Vrijedi za 3 dana putovanja (od trenutka validacije) u svim javnim prijevoznim sredstvima uključujući i Schlossberg žičaru.

Administrator općih poslova / Marina Nikolić
AUTOR : Administrator općih poslova / Marina Nikolić
Svojim dugogodišnjim radom u turističkoj agenciji i turizmu te mnogobrojnim putovanjima stječe veliko znanje o destinacijama koje se nalaze u ponudama turističke agencije “KUNA putovanja”. Spremno i hitro odgovara na sve upite i želje novih i stalnih putnika.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (08:00-13:00)
Nedjelja i blagdani (Neradni dani)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK