Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje Oktoberfest München

4 dana
Atraktivno putovanje! Plaćanje u 3 rate po 66,00 €!
Cijena po osobi:
198,00 €
3 dana
Oktoberfest u München. Također posjetiti ćemo i Dvorce Bavarske!
Cijena po osobi:
255,00 €

München je grad koji se smjestio u južnom dijelu Njemačke te je ondje glavni grad savezne pokrajine Bavarske. 

Ova raznolika bavarska prijestolnica središte je brojnih značajki poput bogate kulture, povijesnih znamenitosti, narodnih običaja i industrije pivarstva. Sve to najvećim se dijelom smjestilo u stari dio grada čiji prostor odiše raznolikom arhitekturom iz nekoliko stilskih razdoblja. Nakon Berlina i Hamburga, München je treći grad po broju stanovnika u Njemačkoj, stoga predstavlja značajno kulturno, gospodarsko i prometno središte ovog dijela zemlje.


Zašto se Oktoberfest održava u rujnu?

Kao što je već spomenuto, München je mjesto odakle potječe duga tradicija pivarstva i festivala piva. Najveći takav festival svakako je Oktoberfest koji se održava svake godine u rujnu, iako naziv upućuje da je riječ o festivalu koji se održava u listopadu. Mnogi se vjerojatno pitaju zašto je tome tako, a razlog skriva splet povijesnih okolnosti. Dakle, prvi Oktoberfest održan je 12. listopada 1810. godine u čast vjenčanja tadašnjeg kralja Ludwiga I. od Bavarske i princeze Terezije od Bavarske. U narednim godinama održavanje festivala se nastavilo tijekom listopada, no ubrzo nakon toga termin održavanja je pomaknut nekoliko tjedana ranije. Organizatori tvrde da su razlog bolji klimatski uvjeti tog dijela godine odnosno toplije i ugodnije večeri. Ipak, tradicionalni značaj nije se izgubio jer kraj festival uvijek bude prvog vikenda u Listopadu ili Oktobru.

Od prvog festivala pa sve do danas Oktoberfest je održan svake godine, osim u doba epidemije kolere te dva svjetska rata kada tradicionalno ispijanje piva jednostavno nije bilo moguće. Bez obzira na to što se u cijelom povijesnom periodu nije održao ukupno 24 puta, na svu sreću mještani Münchena uspjeli su očuvati svoju zanimljivu tradiciju. Upravo u čast princeze festival se odvija na ogromnom prostoru od 42 hektara uz hipodrom, na današnjim Terezijinim livadama (Theresienwiese).


Karakteristike i zanimljivosti festivala

Naravno, cijeli se festival odvija radi promocije domaćih zlatnih piva. Posebnost svakako čine ona piva koja su na ovom području još od davne 1818. godine. Zanimljivo je da su zapravo sva piva u početku bila tamna piva, a tek kasnije, 1872. godine počinju se proizvoditi i svijetla piva. Još jedna tradicionalna zanimljivost koja se tiče piva je posluživanje u staklenim kriglama koje se nije pojavilo sve do 1892.

Ovu svjetski poznatu pivsku manifestaciju godišnje posjeti oko šest milijuna ljubitelja piva tijekom dva i pol tjedna, koliko u prosjeku traje festival. Svi oni mogu pronaći svoje mjesto u jednom od 14 velikih šatora ili nekom od manjih šatora kojih bude preko dvadeset! Zapravo je pogrešno reći da je nešto tolikih razmjera nazvano šatorom. Točnije, posjetitelji su smješteni u velike hale koje primaju i do 10.000 posjetitelja. Kako se ti sjedeći kapaciteti u šatorima napune i prije podneva, ulazak nakon toga je slabo vjerojatan. Stoga tri puta više nezadovoljnih pivopija ostaje vani ispred šatora. Ipak, vrijedi sačekati dok zaštitari ne puste sljedeću turu ljudi.Posjetitelji koji čekaju na ulaz u šator, također se dobro zabavljaju jer su se organizatori pobrinuli za bogatu ponudu štandova s hranom i pićem tako da ni oni ne ostanu gladni i žedni.


Dobro je Znati

Država : Njemačka

Broj Stanovnika : 1.407.836 milijuna

Jezik Njemački

Valuta : Euro

Površina (km2) 310,43 km²

Kada u šatoru zauzmete slobodno sjedeće mjesto konobar vas dolazi poslužiti, dakle ne morate sami do šanka po piće. A kada su popunjena sva mjesta, vrata šatora se zatvaraju. Uz zabavnu glazbu bendova i DJ-eva koji se ondje izmjenjuju, atmosfera je vesela, a pivo teče u potocima. Osim toga, nema straha od gladi. U šatoru se nalaze i dijelovi koji poslužuju domaće bavarske specijalitete od koji je najpoznatiji bavarska kobasica. Konobari, ali i domaći posjetitelji, obučeni su u narodne nošnje što dodatno doprinosi cijeloj atmosferi događaja.

Prokurist / David Drahotuski Drahotuski
AUTOR : Prokurist / David Drahotuski Drahotuski
Prokurist, marljiv i pedantan u poslu, doprinosi svojom kontrolom nad svim poslovima vezanim za ulaganje i prosperitet agencije. Dugogodišnjim radom u turizmu prati nove trendove razvoja koje nastoji implementirati u poslovanje.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK