Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje u Budimpeštu

2 dana
Vikend u predivnoj Budimpšeti s polaskom iz Osijeka i Zagreba!
Cijena po osobi:
87,00 €
2 dana
Vikend u predivnoj Budimpšeti s polaskom iz Osijeka i Zagreba!
Cijena po osobi:
87,00 €
2 dana
Atraktivno putovanje! Plaćanje u 3 rate po 29,00 €!
Cijena po osobi:
87,00 €

Budimpešta, glavni grad Mađarske, bivša prijestolnica Ugarskog kraljevstva i „kraljica Dunava“ arhitekturom i kulturnim institucijama privlači posjetitelje diljem svijeta.

Budimpešta se sastoji od dva grada koji su spojeni u jednu cjelinu; Budim koji je smješten na uzbrdici i Pešta smještena u nizini. I u jednom i u drugom dijelu grada nalaze se razne znamenitosti i zanimljivosti, a njihove stare jezgre uvrštene su u UNESCO-vu svjetsku kulturnu baštinu.

Budimpeštu krase brojni mostovi preko Dunava. Najpoznatiji, a ujedno i najznačajniji je Lančani most koji je prvi stalni most između Budima i Pešte. Most je potaknuo ujedinjenje ova dva grada i postao simbol rasta i jačanja Budimpešte.

Putovanje u Budimpeštu možete započeti odlaskom do jedne od najpoznatijih građevina u Budimpešti, zgrade Mađarskog parlamenta. Po veličini je treća zgrada parlamenta u svijetu, a izgrađena je u neogotičkom stilu. Parlament je dugačak 268 metara, širok 123 metra, a visok 96 metara. U Parlamentu se nalazi 691 soba, a zanimljiva je činjenica da je u njega ugrađeno čak 40 kilograma 22-23 karatnog zlata. Čari ove prekrasne monumentalne građevine najljepše je vidjeti predvečer i noću kada je obasjan svjetlima. Do parlamenta je moguće doći podzemnom željeznicom ili tramvajem broj 2.

Bazilika sv. Stjepana, prvog mađarskog kralja, najveća je crkva u Budimpešti, a po veličini treća u Europi. U crkvi se nalaze mumificirani ostatci kralja Stjepana, točnije njegova desna ruka koja se čuva kao relikvija. Crkva osim što služi za vjerske obrede, slobodno je popeti se na vrh kupole i uživati u prekrasnom pogledu na grad.

Još jedno mjesto s kojeg se pruža kraljevski pogled na Peštu jest Budimski dvorac. On predstavlja kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti. U dvorcu možete posjetiti Mađarsku nacionalnu galeriju, Muzej povijesti Budimpešte ili na njegovoj terasi uživati u pogledu preko Dunava.

Andraševa se avenija zajedno s Budimskim dvorcem i Milenijskom podzemnom željeznicom (koja je najstarija u Europi) ubraja u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Andraševu aveniju karakteriziraju veličanstvene neorenesansne vile i kuće te monumentalne aleje i trgovine. Na kraju same Avenije nalazi se Trg heroja koji predstavlja najimpresivniji otvoreni prostor u Budimpešti.

Takozvana Ribarska tvrđava je jedna od ljepših znamenitosti Budimpešte. Sastoji se od sedam tornjeva gdje svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme prilikom naseljavanja. Gornji dio tvrđave se naplaćuje, a donja razina je besplatna, no obje pružaju veličanstven i zamamni pogled.


Dobro je Znati


Država : Mađarska

Broj Stanovnika : 9,897 milijuna

Jezik : Mađarski

Valuta : Forinta

Površina (km2) : 93.030 km²


U Budimpešti se nalazi najveća europska sinagoga, a na svijetu je druga po veličini, iza newyorške. Izgrađena je u maursko-bizantinskom stilu sredinom 19. stoljeća. Njezinu bogatu i sjajnu unutrašnjost karakteriziraju bočne galerije i lusteri. Ulaz se, kao i za većinu znamenitosti naplaćuje, no ako imate Budapest Card možete ostvariti dodatne popuste na muzeje, galerije, javni prijevoz i sl.

Najpopularnija shopping ulica u Budimpešti je Vaci ulica gdje možete pronaći svjetske brendove poput Zare, H&M-a i C&A.

Ako ste željni lokalne gastronomske ponude odlučite se za čarde u kojima možete probati paprikaše, gulaše ili riječnu ribu napravljenu po posebnim receptima. Na kraju se možete zasladiti poznatom Doboš tortom.

Budimpeštu možete obilaziti koristeći javni prijevoz, točnije metro, autobus, tramvaj i trolejbus.

Za zabavu i razonodu u noćnim satima neizostavni su brojni klubovi na brodovima. No zabavu možete potražiti i na tzv. Otoku brodogradilišta; otok koji je u cijelosti posvećen provodu.

Klima u Budimpešti je umjerena. Karakterizira je velik raspon temperatura i mala količina padalina. Neovisno o godišnjem dobu, Budimpešta tijekom cijele godine ima mnogo stvari za pokazati i razne načine na koje se možete zabaviti.

Administrator općih poslova / Marina Nikolić
AUTOR : Administrator općih poslova / Marina Nikolić
Svojim dugogodišnjim radom u turističkoj agenciji i turizmu te mnogobrojnim putovanjima stječe veliko znanje o destinacijama koje se nalaze u ponudama turističke agencije “KUNA putovanja”. Spremno i hitro odgovara na sve upite i želje novih i stalnih putnika.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK