Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje Tvornica čokolade Zotter

Neka vam putovanje bude drugačije od ostalih, te se odlučite za degustaciju najrazličitije čokolade! Zvuči zanimljivo, zar ne?

  • Zotter – tvornica čokolade
  • Degustacija čokolade
  • Edible Zoo
  • Dvorac Riegersburg
  • Selo Riegersburg
  • Što vidjeti u Grazu
  • Zotter– tvornica čokolade

Zotter predstavlja tvornicu čokolade koja se nalazi nedaleko od Graza, odnosno tek 100-tinjak kilometara od Hrvatske. Osnivač tvornice je Josef Zotter i njegova obitelj. Važno je napomenuti kako se proizvodnja čokolade bazira na zdravoj bio prehrani. U svom poslovanju Zotter radi i s drugim obiteljskim farmerima te proizvode oko 300-tinjak različitih proizvoda od čokolade. Ovo je ujedno jedina tvornica u Europi u kojoj se odvije kompletan proces proizvodnje čokolade: od zrna kakaovca pa sve do gotovog proizvoda. Kako ne bi sve bilo monotono, za izradu čokolade koriste se posebni kalupi. Osim toga, i ambalaži se pridaje velika važnost.


Degustacija čokolade

Vjerujemo da nitko ne bi ostao ravnodušan kada biste mu rekli da smije degustirati čokoladu do mile volje! I upravo tako izgleda posjet tvornici. Svaki posjetitelj dobiva svoju žlicu i njegova čokoladna avantura može započeti.

Kao što sama izreka kaže „Šećer dolazi na kraju“, na samom početku imat ćete priliku kušati čisti kakaovac koji je, jasno, gorak. To je tek uvertira u onaj slatki radi koji slijedi nakon nekoliko minuta. Ubrzo dolazite do velikih fontana (za degustiranje tekuće čokolade) koje su prepune čokolada različitih okusa i teksture. Osim toga, čokolade se razlikuju i po postotku kakaa. Nakon degustiranje tekuće čokolade, na red dolazi ona, mnogima omiljenija, a to je čokolada u krutom stanju. Duž cijele prostorije nalaze se staklene vitrine koje su prepune čokolada. Jednostavno pritisnite ručicu da aktivirate sjekač, i čokolada je spremna za degustaciju. Nemojte se najesti čokolade na samom početku; ima toga još!

U drugoj prostoriji je čokoladni bar s čokoladnom gondolom. Ovdje najprije degustirate sve čokolade koje vam stoje na raspolaganju, a zatim na šanku dobijete čašu mlijeka i miješalicu pomoću koje ćete otapati omiljenu čokoladu u mlijeku. Tko ne bi volio uživati u omiljenoj toploj čokoladi i pogledu na prekrasnu prirodu.

Cijeli obilazak tvornice Zotter završava u maloj trgovini u kojoj možete kupiti sve čokoladne proizvode koji su vam se svidjeli.


Edible Zoo

Na vašem obilasku kroz tvornicu ne propustite posjet zoološkom vrtu koji se nalazi u sklopu tvornice. Zotter tvrdi da su biljke i životinje živa bića i da nisu proizvodi od kojih se dobivaju namirnice. Ovdje se tretiraju s ljubavi i poštovanjem. Neposredno iza tvornice nalazi se svojevrsni zoološki vrt koji se prostire na više od 80 hektara. U njemu obitavaju brojne ugrožene životinje o kojima se vodi posebna briga.


Dvorac Riegersburg

U Austriji postoji na stotine srednjovjekovnih dvoraca. Velika većina je dobro očuvana i nalaze se na zanimljivim lokacijama. Dvorac Riegersburg nalazi se u jugoistočnoj Štajerskoj te nema posjetitelja kojeg nije zadivio svojom raskoši kako izvana, tako i iznutra.

Svakako posjetite i dvorac Riegersburg koji je tek nekoliko kilometara udaljen od Zottera. Izgrađen je u 12. stoljeću, na visini od 450 metara. Ono što je osobito zanimljivo je to da se dvorac nalazi na vrhu nekad aktivnog vulkana. Ako obožavate dvorce i srednji vijek, onda je ovo nešto što nikako ne biste smjeli propustiti.

U 11. stoljeću vitezovi su znali odabrati mjesta na kojima će sagraditi dvorce, a Rudiger von Hohenberg izgradio je najimpresivniji dvorac na ovom području, Riegersburg dvorac. Razlog zbog kojeg se Rudiger odlučio za ovo mjesto je, naravno, izvrstan pogled na okolicu, što je bilo iznimno važno u doba oružanih sukoba.

Prolaskom kroz prva vrata odmah preko mosta možete uočiti duboke tragove povijesti. Ovdje su se stoljećima kopale duboke brazde u stijeni, kako bi otežali prolaz brojnim napadačima. Možete se slobodno popeti i do vanjskih zidova. U unutrašnjosti se nalazi kovačka radionica gdje na posebnim mjestima i dan danas možete vidjeti prave kovače na poslu.

U dvorcu se nalazi  Muzej vještica te Muzej oružja, kao dodatak brojnim sobama koje su otvorene za javnost. Muzej vještica govori o užasnim pričama o vješticama, a u Muzeju oružja možete vidjeti impozantnu zbirku oružja od srednjeg vijeka pa sve do 17. stoljeća. Oružje se nije koristilo samo za ratovanje nego i za lov. Kako ne bi ispalo da sve možete samo gledati očima, valja napomenuti da oružja možete uzeti u ruke. Ne brinite, oružja nisu u upotrebi te su lancima zakvačeni za postolje.

U dvorcu postoji 108 soba, a tek njih 25 otvoreno je za posjetitelje. Možete samostalno prošetati dvorcem ili se pridružiti obilasku s vodičem. Kada istražujete dvorac iznutra, ne zaboravite povremeno pogledati prema stropu. U nekim dvoranama nalaze se nevjerojatni umjetnički radovi koji će vas zasigurno oduševiti! Sobe koje su otvorene za javnost lijepo su uređene te su prikazivale život u dvorcu u prošlosti.

Ne morate posjetiti unutrašnjost dvorca, iako bi bila prava šteta to propustiti. Ulaznice za vanjski i unutarnji obilazak mogu se kupiti odvojeno. Ako samo želite uživati u prekrasnom pogledu na jedinstveni krajolik ili posjetiti restoran, i to je u redu. Jugoistočna Štajerska poznata je po brojnim nasadima vinograda, a vinova loza uzgaja se i oko samog dvorca. Na ovom području možete uživati i u brojnim vrstama ptica poput sova, sokola i orlova.


Dobro je Znati


Država : Austrija

Broj Stanovnika : 280,200

Jezik : njemački

Valuta : Euro

Površina (km2) : 127.56 km²


Selo Riegersburg

Ispod dvorca nalazi se istoimeno selo koje također vrijedi posjetiti. Oko malog trga nalazi se nekoliko restorana i privatnih smještaja. U vrućim ljetnim danima opustite se u obližnjem vodenom parku Seebad Riegersburg. Riječ je o manjem umjetnom jezeru koje je okruženo parkom. Ovdje možete uživati u vodenim aktivnostima ili provesti dan u sjeni debeloga hlada.


Stoga, ako se zadržite u blizini Riegersburga, ne brinite; ima dovoljno aktivnosti koje će vas jednostavno natjerati da produžite vaš boravak. Riegersburg je savršeni odabir za cijelu obitelj!


Što vidjeti u Grazu

Na vašem čokoladnom putovanju u tvornicu Zotter nikako ne propustite posjet Grazu.

Graz je europska prijestolnica kulture za 2003. godinu te drugi po veličini grad u Austriji. Ovo je zasigurno jedno od najbolje očuvanih povijesnih područja u Europi u kojem se nalazi veliki broj zanimljivih institucija i građevina kao i pregršt uzbudljivih atrakcija za sve uzraste.

Stari grad Graz: Stari grad je povijesno središte Graza koje se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Glavni trg okružen je impresivnom zgradom gradske vijećnice (Rathaus). Ovdje se također održavaju i sajmovi na kojima brojni izlagači izlažu svoje rukotvorine te lokalne specijalitete i poslastice.

Schlossberg: Schlossberg je dvorac smješten na brdu, a njegov doslovni prijevod je „dvorac-planina“. U početku je to bila mala utvrda neosvojiva za Napoleona. S vremenom mali dvorac razvio se u impozantnu tvrđavu. Ipak, Napoleon je naručio uništenje tvrđave, no stanovnici su uspjeli spasiti toranj sa satom i zvonik. Do dvorca se dolazi žičarom ili futurističkim dizalom. Okolica dvorca pretvorena je u javni park. I ovaj dio grada obiluje kafićima i restoranima u kojima se možete okrijepiti nakon cjelodnevnog uživanja u povijesti. Dok ste na vrhu dvorca, ne zaboravite ovjekovječiti trenutke obiteljskim fotografijama koji ćete se uvijek rado sjećati!

Štajerska oružarnica: Štajerska oružarnica predstavlja najveću zbirku oružja koja broji više od 13 tisuća manjeg oružja, od čega su 4 tisuće pištolji. Pogledajte impresivnu zbirku topova, mačeva, sablji, oklopa i ostalog pribora za ratovanje.

Kunsthaus: Kunsthaus ili Muzej moderne umjetnosti okuplja i izlaže muzealije nastale od 60-ih godina prošlog stoljeća. Muzej je jedinstvenog i nadasve zanimljivog izgleda koji će oduševiti sve posjetitelje. Muzej nema stalni postav, što znači da se izložbe često mijenjaju.

Dvorac Eggenberg: dvorac Eggenberg je veličanstveni kompleks dvoraca izgrađen u baroknom stilu. U dvorcu se nalaze brojne uređene prostorije otvorene za javnost. Oko dvorca uređen je vrt koji svoj puni sjaj doseže u proljeće.

Glockenspiel: Glockenspiel je prvotno izgrađen kao oglas za pivovaru. To je zapravo sat iz kojeg 3 puta dnevno izlaze figurice i zabavljaju prolaznike. Postoji više različitih melodija; od božićnih pjesama, preko tradicionalne glazbe pa sve do suvremenih taktova. Ovo je zasigurno jedinstveni spektakl osobito u vrijeme Adventa.

Direktor / Sven Drahotuski
AUTOR : Direktor / Sven Drahotuski
Direktor i kreator putovanja koja su plasirana i u opticaju turističke agencije. Dugogodišnje iskustvo stečeno isključivo na terenu, tj. destinacijama diljem svijeta, iskoristio je za stvaranje proizvoda, odnosno turističkog paketa koji je dostupan svakom putniku.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK