Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje u Istanbul

4 dana
Avio aranžman uz transfer do zračne luke, samo 18 mjesta!
Cijena po osobi:
648,00 €
6 dana
Atraktivno putovanje u grad na dva kontinenta! 5 rata po 57,00 €!
Cijena po osobi:
285,00 €

Želite malo bolje upoznati Istanbul? Na pravom ste mjestu!

Istanbul, grad na dva kontinenta, kulturno je i gospodarsko središte države Turske. Nekadašnja prijestolnica rimskog, bizantskog i otomanskog carstva danas je najveći grad u Turskoj. 2010. godine izabran je za Europski glavni grad kulture što i ne čudi zbog načina na koji je prikazan kulturni život države sa svom kulturno – povijesnom baštinom.

U nastavku teksta donosimo pregled najzanimljivijih činjenica, znamenitosti i atrakcija o gradu na dva kontinenta.


Tradicionalni i suvremeni elementi

Najpoznatije znamenitosti Istanbula

Najstariji most preko Zlatnog roga

7 zanimljivih činjenica o Istanbulu

Najbolje vrijeme za posjetiti Istanbul

Događanja u Istanbulu


Tradicionalni i suvremeni elementi


Miješanje tradicionalnih i suvremenih elemenata, ispreplitanje bogatih četvrti i siromašnih dijelova grada neće Vas zasigurno ostaviti ravnodušnima.

Europska strana Istanbula prepuna je povijesnih znamenitosti poput džamija, palača, knjižnica, muzeja i tržnica. Najznačajnija građevina Istanbula koju morate vidjeti zasigurno je Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti. Jedna je od najljepših građevina bizantske arhitekture. Izvana je krase četiri minareta, a njezina unutrašnjost ukrašena je mozaicima mramornim stupovima.


Najpoznatije znamenitosti Istanbula


Aja Sofija (Crkva Svete mudrosti) – Aja Sofija je bila najveća katedrala na svijetu, prije nego što ju je Mehmed Osvajač prenamijenio u džamiju. 1935. godine građevina je pretvorena u muzej. Ulaz je naravno dopušten.

Plava džamija (Džamija Sultana Ahmeda) – Plava džamija još je jedan primjer bizantske arhitekture koja sadrži grobnicu osnivača, medresu i predvorje. Unutrašnjost džamije ukrašena je stihovima iz Kurana za što su zaslužni najbolji kaligrafi 17. stoljeća. Slobodni ste ući i razgledati džamiju uz obavezno izuvanje obuće.

Topkapi palača (Topkapi Saraj) – Ako mislite da niste vidjeli dovoljno od turske arhitekture uputite se prema Topkapi palači; glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Danas ona predstavlja muzej, a kao povijesna jezgra Istanbula upisana je na UNESCO-vu listu svjetske baštine u Europi.

Dolmabahce palača – Dolmabahce palača jedna je od 5 najljepših i najvećih europskih palača s 285 prostorija koju definitivno ne smijete propustiti. Ulaz joj je s obalne strane, a kao i dvorište krase ga uređeni travnjaci s cvijećem

Arheološki muzej – U blizini se nalazi Arheološki muzej koji zapravo sačinjavaju tri muzeja. Riječ je o Arheološkom, Muzeju starog Orijenta te Muzeju islamske umjetnosti. Neka ovo bude neizostavna atrakcija za sve ljubitelje povijesti i arheologije.

Veliki bazar – Dio grada koji svakako ne smijete zanemariti je Veliki bazar, odnosno velika tržnica. Riječ je o najpoznatijoj istanbulskoj tržnici koja se danas sastoji od više od 4000 štandova u 60 ulica. Unutrašnjost tržnice i njezini ukrašeni stropovi zasigurno će vam približiti dojam i način istočnjačkog života. Na velikoj tržnici prepunoj različitih stvari od odjeće, obuće, posuđa, slatkiša i sl, ne zaboravite na tradicionalne turske začine kojima možete upotpuniti Vašu kuhinju te jelima dati poseban turski štih.

 

Najstariji most preko Zlatnog roga


Most Galata  je prvi most preko Zlatnog roga, tzv. rukavca koji razdvaja stari dio Istanbula od suvremenog dijela. Most možete prijeći pješke. Ako ste malo dubljeg džepa posjetite neke od restorana koji se nalaze na mostu i uživajte u turskim delicijama. Kušajte ribu pripremljenu na njihov način, uživajte u mirisima i okusima kave i čaja. Šetnju mostom svakako zakažite za večernje sate kada zalazak sunca dodatno upotpunjuje prizor na obale grada i njegove znamenitosti. Kad ste već na mostu, odvojite sat vremena i pričekajte u redu za Galata toranj. Čekanje će vam se zasigurno isplatiti jer se s vrha tornja pruža prekrasan i nezaboravan pogled na grad.

Na azijskoj strani Istanbula nema baš previše povijesnih znamenitosti, više ljetnikovaca turskih bogataša. No, svakako se popnite do vidikovca Čamlidža s kojeg se pruža najljepši pogled na Istanbul, Bospor i bosporske mnogobrojne mostove. Na kraju, kad se spustite nazad do Bospora predlažemo vam ugodnu brodsku vožnju Bosporom kao odmor za tijelo i dušu dok uživate u prekrasnom panoramskom pogledu na grad.


7 zanimljivih činjenica o Istanbulu


Istanbul je najveći i najgušće naseljeni grad u Turskoj koji je poznat po jedinstvenim spomenicima i arhitekturi. Sa svim ovim prekrasnim zdanjima i povijesti grada, Istanbul je turistički najposjećeniji grad u državi. No, iza ovih slika leže neke skrivene činjenice koje će vas sigurno natjerati na razmišljanje.

Istanbul nije poznata destinacija samo među lokalnim stanovništvom nego i na međunarodnoj razini. Svake godine milijuni turista iz raznih krajeva svijeta slijevaju se u Istanbul i istražuju veličanstvena mjesta koja su zapisana u povijesti.

Ako ne znate puno o ovome gradu, popis zanimljivih činjenica može biti prilično dug. Istanbul je puno više od prekrasnog grada s jedinstvenom povijesti i kulturom. U nastavku teksta donosimo neke najzanimljivije činjenice o Istanbulu  koje će vam otvoriti neka nova vrata.

Grad džamija: u Istanbulu se nalazi najveći broj džamija u Turskoj. Točnije, ima ih otprilike 3112. Naći ćete ih u svakom kutku grada. Neke su skrivene od pogleda, dok druge možete uočiti izdaleka. Dakle, ako ste ljubitelji crkvene arhitekture i bizantskog stila izgradnje, ovo je pravo mjesto za vas!

 Grad na dva kontinenta: Istanbul je jedini grad na svijetu koji je smješten na dva kontinenta. Jedan dio grada je u Aziji, a drugi u Europi. Bosporov tjesnac je prirodna granica između dva kontinenta te ujedno spaja Mramorno i Crno more.

Unatoč tome što je Istanbul grad s najvećom populacijom stanovništva, nije glavni grad Turske. Ipak, predstavljao je središte i prijestolnicu Rimskog i Otomanskog carstva.

Aja Sofija: kao što svi znate, Aja Sofija nije samo džamija nego i veliki povijesni muzej kojeg svake godine pozdravlja gotovo 3 milijuna turista. No, velika većina ne zna da je džamija najprije bila izgrađena kao pravoslavna katedrala, a zatim je prenamijenjena u džamiju. Sve do izgradnje španjolske katedrale u Sevilli (1520.g.), Aja Sofija je bila najveća crvka na svijetu već 900 godina. Osim toga, nalazila se na popisu 20 kandidata za novih 7 svjetskih čuda.

Plava džamija: Plava džamija je jedina džamija u gradu sa šest minareta. Prema legendi, kada je džamija bila izgrađena, imala je jedan minaret više od Velike džamije u Meki (u to doba 4 minareta bila su uobičajena), a to se smatralo nepoštenim u muslimanskom svijetu. Kako bi se taj problem riješio, još je jedan minaret postavljen na Veliku džamiju.

Grad tulipana: zasigurno mislite da tulipani potječu iz Nizozemske. Međutim, prvi tulipani poslani su iz Otomanskog carstva (Istanbula) za Beč davne 1554. godine. Kasnije su distribuirani u Nizozemsku, gdje su ih objeručke prihvatili. Nema onoga tko se u državi nije divio ovim prekrasnim crvenim cvjetovima. Samim time, tulipani su se počeli u velikoj mjeri razvijati na tom području, a ondašnji vremenski uvjeti bili su idealni za to.

Snijeg u Istanbulu: unatoč tome što je Istanbul okružen morem, svake godine padne najmanje do 40 cm snijega.


Dobro je Znati


Država : Turska

Broj Stanovnika : 13.854.740 milijuna

Jezik : Turski

Valuta : Turska lira

Površina (km2) : 1.538,77 km²

 

Najbolje vrijeme za posjetiti Istanbul


Najbolje vrijeme za razgledavanje grada: proljeće i jesen idealni su za razgledavanje Istanbula, osobito pješke. Temperature su relativno visoke; u prosjeku oko 15°C. Iako tada već započinje sezona turista, gradska gužva ne doseže vrhunac sve do kraja svibnja. Onda su ulice i trgovi Istanbula prepuni posjetitelja koji uživaju u čarima grada na dva kontinenta.

Najbolje vrijeme za vožnju Bosporom: tijekom vašeg posjeta Istanbulu, nikako ne propustite vožnju po Bosporu. Bospor je tjesnac koji spaja Crno i Mramorno more te je cjelogodišnja gradska atrakcija koja svakodnevno brojni na stotine turista. Na vrijeme rezervirajte kartu za vožnju Bosporom te uživajte u dobrom društvu i prekrasnom prirodnom okruženju.

Najbolje vrijeme za shopping: Istanbul je popularna shopping destinacija koja nudi široku paletu svjetski poznatih marki. Važno je napomenuti da osim velikih svjetskih luksuznih modnih brendova cvjeta i lokalna modna industrija, tako da će zaljubljenici u modu zasigurno doći na svoje. Ne postoji idealno vrijeme za shopping, iako se preporučuje da to bude početkom srpnja, radi brojnih sniženja koja vas očekuju čak do sredine kolovoza. Zimska rasprodaja započinje sredinom prosinca te traje do početka siječnja. Tada uz malo sreće možete naći odlične modne komade s cijenom nižom za čak 50%!

Događanja u Istanbulu

Siječanj:

• Proslava Nove Godine

• Pravoslavni Božić

Veljača:

• !f Međunarodni filmski festival: jedna od najvažnijih filmskih festivala u Istanbulu koji svake godine prikazuje najbolje domaće i međunarodne filmove. Festival traje 10 dana, a svake godine privuče iznimno veliki broj posjetitelja i zaljubljenika u dobre filmove.

• Međunarodni festival gastronomije: festival se održava svake godine sredinom mjeseca te na jednom mjestu okuplja više od 2000 kuhara iz više od 25 zemalja. Kulinarski stručnjaci natječu se u čak 52 kategorije pokazujući svoje sposobnosti i stvarajući razne ukusne delicije, uključujući i tursku nacionalnu kuhinju!

Ožujak:

• Nervuz: proljetni festival kojim se obilježava početak proljeća; održava se na prvi dan proljeća, 21. ožujka. Ovo događanje ima simbolično značenje za Kurde u Turskoj i Bliskom Istoku, a lokalni stanovnici organiziraju velike zabave na otvorenom po svim većim gradskim trgovima. Proslave često uključuju izvedbe s vatrom, narodne plesove te pjevanje narodnih pjesama.

Travanj:

• Međunarodni festival tulipana: festival se održava svake godine krajem mjeseca. Iako se tulipani povezuju s Nizozemskom, komercijalno uzgajanje ovog cvijeća započelo je ovdje za vrijeme Osmanskog Carstva. U jednom od najvećih gradskih parkova, parku Emirgan, možete uživati u velikom broju prekrasnih cvjetova različitih boja. Osim toga, u gradu se održavaju razne aktivnosti koje uključuju koncerte uživo, izložbe fotografija i sl.

Svibanj:

• Međunarodni kazališni festival: riječ je o jednom od najpopularnijih događanja u gradu koje se održava svake druge godine. Započinje sredinom svibnja, a završava sredinom lipnja. Na festivalu se prikazuju vodeće domaće i međunarodne kazališne izvedbe, a osim toga, organiziraju se brojne radionice koje su besplatne za sve zainteresirane.

Lipanj:

• Istanbulski glazbeni festival: ako ste zaljubljenici u dobru glazbu i izvrsne koncerte, obavezno posjetite grad tijekom lipnja kada se održava najpoznatiji glazbeni festival koji svake godine ugošćuje više od 600 domaćih i međunarodnih glazbenika.

Srpanj:

• Bosphorus Cross-Continental Swimming: plivački rekreativni događaj na kojem svake godine sudjeluje oko 1600 plivača iz cijelog svijeta. Sudionici iz više od 45 zemalja plivaju po Bosporu, tjesnacu koji odvaja Aziju od Europe. U to vrijeme Bospor je privremeno zatvoren za promet.

Kolovoz:

• Dan pobjede (Zafer Bayrami)

Rujan:

• Istanbul Biennial: izložba suvremene umjetnosti

• Ramazanski bajram

• Folklorni festival u Izmiru

Listopad:

• Akbank međunarodni jazz festival

• Efes Pilsen Blues glazbeni festival

Studeni:

• Dan sjećanja na Ataturku

• Međunarodni sajam knjiga

Prosinac:

• Božićni sajam

• Božićni festival


Kao što ste mogli pročitati, Istanbul je prepun brojnih događanja zabavnog i kulturnog karaktera. Ne propustite jedinstvenu priliku putovanja u grad na dva kontinenta te već danas pogledajte ponudu putovanje u Istanbul iz Osijeka i rezervirajte vaša mjesta!

Direktor / Sven Drahotuski
AUTOR : Direktor / Sven Drahotuski
Direktor i kreator putovanja koja su plasirana i u opticaju turističke agencije. Dugogodišnje iskustvo stečeno isključivo na terenu, tj. destinacijama diljem svijeta, iskoristio je za stvaranje proizvoda, odnosno turističkog paketa koji je dostupan svakom putniku.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK