Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje u Sarajevo

2 dana
Atraktivni datumi putovanja. Plaćanje u 3 rate po 29,00 €.
Cijena po osobi:
87,00 €

Sarajevo, prijestolnica Bosne i Hercegovine. Nema onoga tko nije čuo za Baščaršiju, kulturni i povijesni centar grada. 

Velika većina ljudi misli kako je Baščaršija jedino što se može vidjeti u Sarajevu, no nastavak teksta uvjerit će Vas u suprotno. Od pregršt džamija i crkvi preko muzeja i galerija do prirodnih ljepota.

Baščaršija – glavna turistička atrakcija

Gazi Husrev – begova knjižnica

Vrelo Bosne – najpoznatiji spomenik prirode na ovom prostoru


Što raditi u Sarajevu?


Baščaršija – glavna turistička atrakcija

Baščaršija je danas glavna turistička atrakcija Sarajeva. Nastala je sredinom 15. stoljeća. točnije 1462. godine.Ujedno je to i najprepoznatljivija sarajevska građevina. Baščaršijom dominira tzv. Sebilj koji predstavlja fontanu s pitkom vodom. Tijekom rata bio je devastiran te današnji izgled duguje obnovi iz 2006. godine. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko značajnih zgrada među kojima su najizraženije džamije; Baščaršijska džamija i Gazi Husrev-begova džamija. Baščaršijska džamija jedna je od najstarijih u Sarajevu.

Dvorište džamije krasi zanimljiva fontana, odnosno šadrvan (bunar). Gazi Husrev – begova džamija nosi epitet najznačajnijeg spomenika vjerske islamske arhitekture na Balkanu. A to je zaslužila svojom privlačnosti i veličinom. Džamija je kvadratnog oblika i sastoji se od jedne velike i više manjih kupola i polukupola. Kao i prethodnu Baščaršijsku džamiju i Begovu džamiju krasi šadrvan koji služi za umivanje prije molitve.

Gazi Husrev – begova knjižnica

Gazi Husrev – beg zaslužan je i za izgradnju knjižnice koja nosi njegovo ime, za bezistan, odnosno tržnicu, sahat – kulu i ostale građevine. Gazi Husrev – begova knjižnica predstavljala je najznačajniju ustanovu ovakve vrste u osmanskom periodu i to na čitavom Balkanu.

Knjižnica posjeduje veliki broj svezaka knjiga i naslova časopisa te brojne važne bosansko – hercegovačke povijesne tekstove. Nova, obnovljena zgrada knjižnice otvorena je 2014. godine, na Baščaršiji, a na njezinom prekrasno uređenom interijeru mnoge joj mogu zavidjeti. Ako još više želite osjetiti bosanski duh svakako posjetite Gazi Husrev – begov bezistan odnosno tržnicu; kameni objekt dužine više od sto metara u kojem možete pronaći skoro sve što poželite. Bačvasti svodovi i osvijetljeni dijelovi svakako daju poseban štih. Najznačajniji muzejski izložak svakako je sarajevska Hagada, tradicionalna židovska knjiga.

Nadalje, najreprezentativnija građevina iz austrougarskog perioda izgrađena u pseudo – maurskom stilu zasigurno je Sarajevska vijećnica smještena nedaleko od Baščaršije. Preporučuje se posjetiti vijećnicu u večernjim satima zbog osvjetljenja zgrade.


Dobro je Znati


Država : Bosna i Hercegovina

Broj Stanovnika : 527.049 tisuća

Jezik : Bosanski

Valuta : Konvertibilna marka

Površina (km2) : 141,5 km²


Vrelo Bosne – najpoznatiji spomenik prirode na ovom prostoru


Sarajevski parkovi idealni su za odmoriti duh i tijelo nakon obilaska grada. Na području Sarajeva smješteno je Vrelo Bosne; park iznimnih prirodnih ljepota u kojem izvire rijeke Bosne. Vrelo se sastoji od mnogo malih otočića koji su međusobno povezani mostovima. U parku možete šetati, voziti se u fijakeru ili „napraviti“ izlet i samo se opuštati u divnom pogledu.


Što raditi u Sarajevu?


Planinarenje: na vašem putovanju u Sarajevo preporučujemo vam da se svakako odlučite na planinarenje po planini Trebević. Iako je riječ o zahtjevnijem izazovu, svakako se isplati. Putem ćete prolaziti kroz naseljena područja, gdje ćete moći popričati s lokalnim stanovništvom i iz prve ruke sagledati njihov svakodnevni život. Isto tako, proći ćete pored hrpe napuštenih kuća uništenih u ratu. Ako niste zainteresirani za planinarenje cijelim putem do vrha, možete uzeti taksi ili uhvatiti mjesni autobus za jedan dio puta.

Za razonodu slobodni ste odigrati uličnu partiju šaha usred grada. U Sarajevu je otvoren i shopping centar, Sarajevo City Centar, za sve ljubitelje kupovine. Nemojte zaboraviti na pravu bosansku „kafu“ na Baščaršiji. Za kušanje tradicionalnih bosanskih jela svakako posjetite Inat kuću koja je zanimljive povijesti. Osim crkvi, džamija i muzeja, arhitektura Sarajeva izražena je na zgradi rektorata Sveučilišta u Sarajevu, Akademiji likovnih umjetnosti i ostalim manje poznatim građevinama.

Uživajte u najukusnijim ćevapima: posjetiti Sarajevo, a ne probati sarajevske ćevape je smrtni grijeh. Poznato je da u Sarajevu pripremaju najukusnije ćevape, a mi vam savjetujemo da se sami u to uvjerite. općina Stari Grad u tome osobito prednjači. Osim toga, svakako valja probati i burek. Burek je još jedno tradicionalno jelo. Riječ je o mesom punjenom i zarolanom tijestu.

Za kulturno uzdizanje možete posjetiti neke od brojnih sarajevskih muzeja i galerija poput Muzeja Sarajeva koji prikuplja, čuva i prezentira kulturnu, društvenu i ekonomsku povijest Sarajeva. Zemaljski muzej u Sarajevu predstavlja najstariju muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini, a prikuplja kulturno i nacionalno nasljeđe države kao i svih njenih naroda. Slobodni ste prošetati po arheološkim odjeljenjima, proučiti numizmatičku, antičku, folklornu i slične zbirke.


Muzej sarajevskog tunela u ondašnje je vrijeme predstavljao pravi tunel koji se koristio za opskrbljivanje hranom, oružjem, cigaretama i ostalim potrepštinama tijekom opsade Sarajeva.


Zanimljive činjenice o Sarajevu


Jeste li znali da su u Sarajevu održane Zimske olimpijske igre 1984. godine? U tu svrhu izgrađena je Olimpijska staza za bob i sanjkanje koja se koristila i nakon Igara. Tijekom rata u BiH staza je oštećena, a koristila se i za položaj artiljerije. Ipak, veći dio staze ostao je očuvan. No bez obzira na to, staza se danas koristi za ispisivanje raznih grafita. Napuštena staza nalazi se na samom vrhu Trebević planine. Iako je malo komplicirano doći do nje, postoje detaljne oznake o tome.

Sarajevo je jedini grad na svijetu u kojem je najbliža planina udaljena tek 30 minuta hoda iz centra grada.

Sarajevo ima 10 mostova preko rijeke Miljacke. No, najznačajniji je Latinski most odnosno Latinska ćuprija iliti Principov most (1918.-1992.), jer se odmah pokraj njega dogodio atentat na Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Atentat na Franju Ferdinanda bio je povod za Prvi svjetski rat.

Sarajevo je grad koji je u suvremenoj ratnoj povijesti najduže bio pod opsadom; čak 1425 dana.

Sarajevo je jedan od onih rijetkih gradova gdje u svega desetak minuta hoda možete vidjeti mjesta štovanja najvažnijih svjetskih monoteističkih religija: pravoslavne i katoličke crkve, sinagoge i džamije. Sve ovo Sarajevu daje poseban štih i jedinstvenu mješavinu različitih kultura.

Neki su gradovi poznati po vidikovcima odakle se pružaju prekrasni pogledi na gradi okolicu. Sarajevo je također jedan od tih gradova. Žuta tabija je utvrda oko starog dijela grada odakle se pruža fantastičan pogled na grad. Planina Trebević idealna je za sve ljubitelje dobre fotografije, osobito panoramskog pogleda.

Sarajevo je dovoljno veliki grad koji nudi pregršt zanimljivih stvari za vidjeti i učiniti, a opet dovoljno malen i kompaktan da ga možete obići pješice. Savjetujemo vam, stoga, da grad obiđete pješke, jer jedino tako u potpunosti možete doživjeti monumentalnost crkvi i džamija. Osim toga, u gradu postoje pješačke zone, stoga nikako drugačije niti ne možete proći. Obilazak grada pješke najbolji je način da otkrijete šarm uskih ulica u starom dijelu grada, kao i ljepotu brojnih sarajevskih fasada.


NAPOMENA:

Ako niste jedni od onih koji mogu cijeli dan provesti na nogama, ne brinite. Cijene taksija u Sarajevu su među najjeftinijima u Europi, tako da se možete koristiti ovim uslugama ne samo kako biste obišli grad nego i kako biste posjetili obližnje parkove i ostala zanimljiva mjesta.

Voditelj poslovnice / Ivan Glavaš
AUTOR : Voditelj poslovnice / Ivan Glavaš
Voditelj poslovnice, svojim doprinosom podiže turističku agenciju na najviši stupanj na ovim tržištima. Prilikom kreiranja novih aranžmana, ulaže svoje iskustvo kod kontroliranja i puštanja u opticaj proizvoda širem tržištu. Sposobnost organizacije koristi kod raspodjele poslova prilikom same odrade aranžmana.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK