Logo
Korisnička podrška: +385 31 328 093
ePošta: info@kuna.hr

Putovanje u Međugorje

Međugorje je naseljeno mjesto u jugozapadnom dijelu Hercegovine koje pripada općini Čitluk. 

Ujedno to je jedno od najpoznatijih odredišta hodočasnika u svijetu. Mjesto je to molitve, okupljanja kršćana te povorki mnoštva vjernika.

Hodočašće i njegova svrha

Međugorje godišnje posjeti milijun katolika hodočasnika. No, naspram francuskog svetišta Lourdes, Međugorje je ipak obavijeno svojim prirodnim šarmom i nije komercijalizirano. Vjernici ondje dolaze pronaći svoj mir kroz molitvu, bez velike turističke pompe.Bit hodočašća jest posjet svetišta s ciljem doživljavanja nadnaravne milosti ili pomoći. Iz tog razloga mnogi vjernici imaju posebne želje poput ozdravljenja, pokore, spasenja i slično. U kršćanstvu hodočašćenje je čin slobodne volje, dok je, primjerice, u islamu i židovstvu to zapovijed vjere. Određeno mjesto postaje svetim po iskustvu onih koji su ondje osjetili prisutnost Svetoga i snage vjere. Vjernici se zapute na svetišta jer tvrde da ondje imaju mogućnost osjetiti snažnu Božju prisutnost. Istraživači tvrde da ukazanja imaju svrhu podizanja samopouzdanja hodočasnika, a grupama omogućuju savladavanje socijalne krize.

Međugorje je toliko posebno jer se ondje ukazuje Djevica Marija i tim putem svijetu obznanjuje poruke. Po svjedočanstvima onih koji čuju njezine poruke, smatra se da ju je poslao Svemogući Bog koji preko nje prenosi poruke svojim vjernicima. Njezina ukazanja i poruke podsjećaju vjernike da Bog postoji i da ih on kroz molitvu vraća na pravi put.


Kako je Međugorje postalo sveto mjesto?


Sve je započelo 24. lipnja, 1981. godine kada je šestero vidioca iz Međugorja izvijestilo o prvom ukazanju Majke Božje na brdu Crnica. Nakon što su se ukazanja nastavila, a vidioci nastavili njegovati i širiti riječ Božju, vlasti su počele progoniti sve aktere cijele priče. Svi uključeni svećenici, fratri i drugi prozivani su da promiču nešto što ne pripada domeni vjerske zajednice već nešto što je politički obojeno. Time su zaradili sudsku presudu. Bio je to politički progon i udar na Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini. Nakon deset godina na biskupskoj konferenciji u Zadru zaključeno je da ukazanja u Međugorju ne pripadaju nadnaravnim pojavama već da se za to mjesto treba skrbiti i njegovati pobožnost baš kako to uči katolička Crkva. Za vidioce iz Međugorja se kaže da imaju vizionarske moći jer im se ukazuje Djevica Marija i preko njih šalje poruke mira i molitve za sve vjernike.


Dobro je Znati


Država : Bosna i Hercegovina

Broj Stanovnika : 3,829 milijuna

Jezik : Bosanski

Valuta : Konvertibilna marka

Površina (km2) : 51.197 km²


Što znače ukazanja i kako ih se interpretira?


Ukazanja Majke Božje očituju se kroz određene poruke, neobične znakove ili pak obične ljude poput spomenutih vidioca. Značenje tih poruka i znakova Crkva, vidioci, hodočasnici i drugi interpretiraju različito, no u skladu s uvjerenjima Crkve i vjere. Ukazanja koja indiciraju na katastrofe najčešće se tumače kao upozorenja za preobraćenje ili kazna za određeni grijeh. Ipak, kao što sam cilj hodočašća jest milost ili pomoć, tako svi oni koji se upute na sveto mjesto vjeruju da pokajanje ima snagu spriječiti katastrofu iz ukazanja. Osnovno sredstvo čina ukazanja mora biti povezan sa svojevrsnom simbolikom koju se onda povezuje s vjerom. Tada obilježja iz okoliša postaju simboli koji nose određeno značenje. Vjernici pronalaze različite simbole u svom okruženju koje interpretiraju. Simboli koji upućuju na prisutnost duhovnosti. Provedena ispitivanja među hodočasnicima potvrdila su da njihov motiv hodočašćenja leži u traženju Boga, duhovnoj obnovi, produbljivanju vjere i pomoći u nevolji. Tvrde da Međugorje za njih predstavlja mjesto mira i zajedništva s Bogom.

Administrator općih poslova / Marina Nikolić
AUTOR : Administrator općih poslova / Marina Nikolić
Svojim dugogodišnjim radom u turističkoj agenciji i turizmu te mnogobrojnim putovanjima stječe veliko znanje o destinacijama koje se nalaze u ponudama turističke agencije “KUNA putovanja”. Spremno i hitro odgovara na sve upite i želje novih i stalnih putnika.
Newsletter
Prijavite se za primanje newslettera i prvi zaprimite najnovije ponude.
Logo
Kuna putovanja
Ulica Ivana Gundulića 27, 31000 Osijek
ID: HR-AB-31-030142132
Radno vrijeme
Ponedjeljak – Petak (08:00-16:00)
Subota (zatvoreno)
Nedjelja i blagdani (zatvoreno)
Fiksni tečaj konverzije: 7.53450 HRK