logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Transilvanija

Putovanje u Transilvaniju

Transilvanija je najpoznatija kao tajanstvena zemlja vampira i vukova. Neki možda misle da je izmišljena, no ova središnja rumunjska regija pravo je mjesto.

Transilvanija je najveća i vjerojatno najpoznatija regija u Rumunjskoj. Pri svakom njezinom posjetu uranjate u mješavinu kultura, prirode i povijesti. Transilvanija je veoma raznolika regija bogate povijesti i multikulturalnog ispreplitanja. Ovo je mjesto suživota Rumunja, Mađara i drugih nacionalnosti. Odiše brojnim mitovima, legendama, ali i tajanstvenim srednjovjekovnim lokalitetima; na području Transilvanije postoji oko stotine dvoraca i utvrda te 70-ak crkvica. Upravo ovdje nalaze se najveći i najbolje očuvani dvorci i tvrđave u Rumunjskoj. No za znatiželjne turiste, postoji još mnogo malih sela u kojima prevladavaju zanimljive stare kuće i utvrđene crkve. S obzirom na to da je Transilvanija okružena Karpatima, mogućnosti planinarenja ili penjanja zaista su mnogobrojne. Na području Karpata postoji nekoliko velikih nacionalnih parkova. U samom središtu Transilvanije nalaze se brežuljci i rijeke; idealan spoj prirode. Velika većina gradova vrlo je slična zapadnoj Europi, a zbog dobre infrastrukture i povezanosti, turistima je veoma lako i jednostavno doći s jednog kraja regije na drugi.


Nekoliko stvari koje trebate znati prije putovanja u Transilvaniju:

1. Drakula je pravi (na neki način)
Vampirski roman Brama Stokera inspiriran je stoljetnim praznovjerjem i stvarnim podvizima Vlada Drakule. Poznat po svojem ubojitom nadimku (Tepeš – nabijač), bio je odgovoran za smrt nekoliko desetaka tisuća neprijatelja i to ni više ni manje, nego nabijanjem na kolac. Unatoč njegovim zlim putevima, smatra se junakom Transilvanije.

2. Rakija – domaće alkoholno piće: stanovnici Transilvanije obavezno započinju obrok čašicom dobre tradicionalne rakije od šljiva.

3. Osjećaj koračanja unazad kroz vrijeme: iako na vašem cijelom putu kroz Transilvaniju nećete moći ispustiti pogled s jezovitih dvoraca (zbog njihove brojnosti), naići ćete i na šumu, bujne pašnjake i livade. Putovanje oko Transilvanije doživjet ćete kao da ste se vratili stotinu godina unazad; konjske zaprege lutaju po prljavim i prašnjavim cestama, pastiri vode i čuvaju svoje stado, a seljaci oru svoje oranice.

Dobro je Znati

Država
Rumunjska
Broj Stanovnika
19,5 milijuna
Jezik
Rumunjski
Valuta
Rumunjski leu
Površina (km2)
238.391 km²

4. Najpoznatiji nacionalni park na ovom području je Retezat, na kojem obitava više od 300 različitih biljnih vrsta te oko 50 vrsta sisavaca koji uključuju smeđe medvjede, vukove, lisice, jelene i divokoze.

5. Ipak, Rumunjska je najpoznatija po brojnim dvorcima koji uglavnom predstavljaju glavni razlog turista za posjet ovome mjestu.
– Dvorac Peleš: jedan od najljepših dvoraca ove regije; s više od 160 soba, dvorac je sagrađen od mramora, cigle i drveta. Iako je riječ o neorenesansnom dvorcu, u njemu prevladavaju elementi talijanskog baroka, gotike i renesanse.
– Dvorac Bran: dvorac Bran čuveni je Drakulin dvorac koji je sagrađen u 14. stoljeću zbog potrebe za obranom od Turaka te danas predstavlja omiljenu turističku atrakciju ovoga područja
– Dvorac Hunjadi: reprezentativni primjer gotičke arhitekture. Sastoji se od dvije kule te zidina odakle se pruža pogled na gradsku okolicu.

Ne dvojite, dakle, ni sekunde o tome kada ćete posjetiti Transilvaniju, jer pravo vrijeme je sada! Doživite taj prelijepi netaknuti krajolik Transilvanije okružen srednjovjekovnim dvorcima, elegantnim palačama i saksonskim utvrđenim crkvama i obogatite svoj život s još jednim prekrasnim iskustvom!

 

AUTOR : MARINA NIKOLIĆ
administrativni referent, svojim dugogodišnjim radom u agenciji i mnogobrojnim putovanjima, stječe veliko znanje o destinacijama koje su u ponudi turističke agencije “KUNA putovanja”.