logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Putovanje Toskana

Putovanje u Toskanu

Od Etruščana do Rimljana i renesanse, Toskana je zasigurno najveće „skladište“ umjetnosti na svijetu; od izvanrednih slika do skulptura, freski i ostalih remek-djela iz arhitekture.

Toskana se smatra jednim od najljepših područja u Italiji. Smještena je u središnjem dijelu zemlje te je podijeljena na 10 provincija: Firenca, Grosseto, Livorno, Pisa, Pistoia, Massa, Prato, Siena, Lucca i Arezzo. U regiji živi oko 3,7 milijuna stanovnika, a najpoznatija je po svojim vinskim regijama, kulturi i velikom povijesnom utjecaju u srednjovjekovnoj Europi.

 

Toskana, točnije Firenca smatra se mjestom gdje je započela renesansa. Tijekom tog razdoblja zemlja je „procvjetala“ i stvorila neke od najutjecajnijih i najpoznatijih znanstvenika, umjetnika i vizionara na svijetu, poput Leonarda Da Vincija i Michelangela.

Turisti posjećuju Toskanu iz brojnih razloga; jedni su u potrazi za „dokazima“ o likovnom umjetnosti, drugi istražuju zanimljivu i zamamnu okolicu. Gurmani i ljubitelji vina pronalaze samo najbolje restorane, kako bi uživali u jedinstvenoj kuhinji i odličnom vinu. Zaljubljenici u prirodu svoj mir pronalaze na planinarskim stazama i ljetnikovcima uz obalu mora. Ima i više nego dovoljno prostora i biciklističkih staza koje će vam omogućiti lakši obilazak grada.
Sve u svemu, postoji zaista puno toga što možete raditi i vidjeti u Toskani. Ako ste i vi zainteresirani za posjet ovoj jedinstvenoj regiji, ponudu putovanja možete pogledati ovdje.

 

 • Zašto posjetiti Toskanu?
 • Hrana i vino
 • Avanturistička strana Toskane
 • Znamenitosti u Toskani
 • 7 najpopularnijih gradova u Toskani

 

Krenimo redom!

 

Zašto posjetiti Toskanu?

 

Stogodišnja povijest: da bismo pronašli prve stanovnike ovoga područja, moramo se vratiti u doba paleolitika. Kasnije, na jugu Toskane, Etruščani su stvorili prvu veliku civilizaciju, dok su Liguri živjeli na sjeveru, prije nego što su Rimljani osvojili čitavu regiju.
Toskana ima veliku i bogatu povijest te kulturnu i umjetničku baštinu koja se očituje u prekrasnim i jedinstvenim zaseocima, ali i u crkvama, katedralama, kupolama, dvorcima, zidinama i starim ruševinama.

Umjetničko naslijeđe: Toskana je odavno poznata kao mjesto u kojem je nastala renesansa. To je grad mnogih povjesničara i umjetnika poput slikara Giotta i Botticellija, kipara Brunelleschija i Michelangela, glazbenika Puccinija, književnika Alighierija, oca moderne fizike Galilea i, naravno, neizostavnog slikara, arhitekta, matematičara, mislioca i glazbenika Leonarda da Vincija.

Prekrasan krajolik: ova je regija poznata po raznolikom i bogatom krajoliku, kojem se dive svi koji se zateknu na ovome području. Svi poznaju prekrasne brežuljke Val d’ Orcia ili vinske regije Chianti. Štoviše, tu su i Apenini na kojima možete uživati u hladnim zimskim mjesecima te isprobati vaše vještine u skijanju i ostalim zimskim aktivnostima.
Na sjevernom dijelu regije, područje Apuanskih Alpa, još uvijek predstavlja čisti i netaknuti raj na zemlji gdje možete uživati u jedinstvenim kamenolomima odakle se vadi mramor carrar.
Toskana je zaista pravi raj za sve ljubitelje prirode. Naći ćete brojne parkove, šetnice i biciklističke staze koje će vas provesti svim važnim rutama ove regije.

Termalni izvori tople vode: ako želite odmoriti svoje tijelo i dušu, preporučujemo vam da za vaše sljedeće putovanje odaberete upravo Toskanu. Možete birati između prirodnih vrućih vrela koji su okruženi prekrasnim krajolicima ili se odlučiti na zatvorene sportske objekte (bazene).
Hrana i vino

Ova talijanska regija poznata je po iznimno ukusnoj hrani. Osim tjestenine i jela na žlicu, tu je i najpoznatije mesno jelo – firentinski  odrezak. Toskanska hrana prvenstveno se temelji na lokalnim sastojcima koji rastu u Toskani i njezinoj okolici. Zatim, često se koristi rajčica, kruh i svinjsko meso. A ako trebate još jedan razlog da se zaljubite u toskansku kuhinju, probajte „gelato“, odnosno sladoled, koji je nastao na ovim područjima.

Iako je Toskana svuda u svijetu poznata kao regija u kojoj se proizvodi najpoznatije vino, ona je zapravo podijeljena na nekoliko različitih vinskih regija i provincija unutar svojih granica, od kojih svaka ima svoju klimu, a samim time i drugačiju sortu grožđa.

Dobro je Znati

Država
Italija
Broj Stanovnika
3.5 milijuna
Jezik
talijanski
Valuta
euro
Površina (km2)
22,990 km2

Avanturistička strana Toskane

Toskana svojim posjetiteljima nudi iznenađujuću količinu avanture i zabave. Ovo područje obično se smatra „kulturnom“ destinacijom gdje su umjetnost, povijest, hrana i vino glavni razlozi za posjet ovoj jedinstvenoj regiji. No, postoji i avanturistička strana Toskane:

 • Odlučite se za dugu šetnju u planinama
 • Iznajmite Vespu i divite se malim pitoresknim mjestima
 • Posjetite termalne izvore
 • Uživajte u vožnji balonom na vrući zrak i u pogledu koji vam se pruža kao na dlanu
 • Toskana ima više od 400 km prekrasne obale i postoji nekoliko ronilačkih centara. Prođite obuku ronjenja i zaronite u prekrasan morski svijet.
 • Isprobajte paragliding

Znamenitosti u Toskani:

 • Basilica Santa Maria Novella, Firenca
 • GalleriadegliUffizi, Firenca (galerija s najvećom zbirkom slika iz vremena renesanse; ujedno, riječ je o jednoj od najslavnijih i najstarijih muzeja umjetnosti na cijelome svijetu)
 • Museo di San Marco, Firenca
 • Firentinska katedrala
 • Ponte Vecchio (poznati most u Firenci koji vodi preko rijeke Arno
 • PalazzaVecchio, Firenca (gradska vijećnica; riječ je o jednoj od najimpresivnijih gradskih vijećnica u svijetu zbog svoje masivne romaničke arhitekture
 • Kosi toranj u Pisi
 • Palača Pitti, Firenca (palača u kojoj se nalazi svjetski poznata galerija slika)
 • Galerija Akademije / Muzej umjetnosti, Firenca
 • Katedrala u Sieni
 • Gradska vijećnica u Sieni
 • Michelangelov trg, Firenca

 

7 najpopularnijih gradova u Toskani

 1. Firenca: Firenca je dragulj renesanse i u svijetu je najpoznatija po svom doprinosu umjetnosti i kulturi modernog društva. Tijekom srednjeg vijeka Firenca je bila jedan od najvažnijih gradova na svijetu u kojem su rođene legende poput Dantea Alighierija, GiovanniaBoccaccia, FilippaBrunelleschija, Michelangela Buonarrotija i sl. Firenca i dan danas uživa „status“ svjetski poznatog grada s mnoštvom kulturnih i povijesnih događanja te nevjerojatnom količinom atrakcija. Najpoznatije znamenitosti u Firenci su Firentinska katedrala, Firentinska krstionica, most Ponte Vecchio, trg Piazza della Signoria i još mnoge druge. Svaki kutak ovog grada odiše povijesti i kulturom.
 2. Pisa: Pisa je još jedan zadivljujući grad na istočnoj obali Toskane. U svijetu je najpoznatija zahvaljujući Kosom tornju na katedrali. Toranj se, dakle, nalazi u sklopu Katedrale i krstionice te sve skupa predstavlja jedinstveno djelo arhitekture. U Pisi se nalazi nekoliko zanimljivih muzeja, fantastični botanički vrtovi i fascinantni i prekrasni krajolici uz rijeku Arno.
 3. Lucca: puno ljudi na svom putovanju u Toskanu zanemaruje ovaj manji grad, koji je također imao značajnu ulogu u Italiji tijekom srednjeg vijeka i renesanse. Lucca se nalazi u neposrednoj blizini Pise i sadrži pregršt zanimljivih zgrada jedinstvene arhitekture. No jedna gradska znamenitosti najviše iskače. Riječ je o veličanstvenim gradskim zidinama koje okružuju povijesni dio grada. Lucca također ima slavnu katedralu koja se ističe monumentalnošću, prekrasno ukrašenom fasadom i velikim zvonikom. Ostale znamenitosti uključuju: Torredelle Ore (toranj sa satom), Guinigi Tower, Crkva sv. Mihaela i sl. Ova razne povijesne atrakcije i znamenitosti čine Luccu atraktivnim odredištem u Toskani.
 4. Arezzo:Arezzo se ubraja u jedne od najvažnijih gradova u Toskani, a nalazi se na brdu iznad doline rijeke Arno. Gornji grad predstavlja povijesni dio grada koji dan danas odiše srednjovjekovnim izgledom. Donji grad rezerviran je za industriju i trgovinu te je više usredotočen na moderni stil života. Stari grad je, dakle, glavno područje interesa i ondje se nalaze neke poznatije građevine kao što su Gotička katedrala sv. Donata iz Arezza, Romanička crkva Santa Maria della Pieve, Bazilika sv. Franje iz Arezza Petrarkino kazalište – najvažnije kazalište u gradu, Petrarkina kuća, Piazza Grande (trg)i još puno toga. Najpoznatiji sugrađani Arezza jesu Francesco Petrarca, Guidod’Arezzo i PietroAretino.
 5. Livorno: Livorno je jedna od najznačajnijih lučkih gradova u Italiji te zbog toga doprinosi njezinom ekonomskom rastu. Smješten je na obali Mediterana. Poznat je po prekrasnoj velikoj luci koju obavezno morate posjetiti na vašem putovanju u Toskanu. Ondje možete vidjeti i diviti se velikim komercijalnim i putničkim brodovima. Postoji dio grada nazvan NuovaVenezia koja se ističe nizom nevjerojatnih kanala i prekrasnim kamenim ulicama koje čekaju da ih istražite. Osim luke i kanala, u Livornu se nalaze i neke druge impresivne atrakcije kao što su Piazza della Repubblica (trg), Mercato Centrale (tržnica) i TerrazzaMascagni (ulica, odnosno, mogli bismo je nazvati terasa na morskoj obali koja je karakteristična po crno-bijelim šahovskim pločama.
 6. MontecatiniTerme: talijanski grad smješten u planinama između gradova Pistoia i Lucca. Najpoznatiji je po prekrasnom okruženju i velikom broju lječilišnih objekata i wellness centara. Dođite ovdje i priuštite se nezaboravno uživanje u termalnim kupkama, spa tretmanima i ostalim pogodnostima. Za one koji ćele istražiti grad, savjetujemo da uzmu kartu za uspinjaču koja vodi do susjednog grada MontecatiniAlto, koji je također poznat po jedinstvenim građevinama i zadivljujućem pogledu na prirodu koja ga okružuje.
 7. Prato: Prato je stoljećima bio utjecajni grad, a ujedno i jedan od najvećih proizvođača tekstila u zemlji. Danas je to iznimno popularno turističko odredište koje ima puno toga za ponuditi. Katedrala i dvorac u Pratu dvije su najznačajnije građevine koje svakako vrijedi posjetiti. Od ostalih znamenitosti valja izdvojiti Muzej tekstila, Muzej moderne umjetnosti, crkva Santa Maria delleCarceri i još puno toga. Za avanturiste, u Pratu je izgrađena izvrsna mreža biciklističkih staza koja vodi kroz prekrasne krajolike.

 

AUTOR : SVEN DRAHOTUSKI
Direktor i kreator putovanja koja su plasirana i u opticaju turističke agencije “KUNA putovanja”. Dugogodišnje iskustvo stečeno na terenu, odnosno destinacijama, iskoristio je za stvaranje proizvoda, odnosno turističkog paketa.