logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Sofija

Putovanje u Sofiju

Sofija je glavni i najveći grad Bugarske s oko 1,7 milijuna stanovnika. Riječ je o veoma dinamičnoj i energičnoj istočnoeuropskoj prijestolnici, koja se po svojoj jedinstvenoj kombinaciji europske i arhitekture komunizma razlikuje od ostalih gradova.

Na dlanu vam stoji istraživanje raznovrsnih spomenika kulture i povijesti. Sofija je poznata i po prekrasnom krajoliku, brojnim uređenim parkovima, ali i zimskom turizmu zbog uvijek popularnog skijališta na planini Vitosha.

Sofija je osnovana prije 2.500 godina. Tijekom brojnih proteklih stoljeća promijenila je nekoliko naziva kao što su Serdica i Sredetz. Ostaci staroga grada vidljivi su i dan danas te predstavljaju omiljenu turističku povijesnu atrakciju. Zbog svog strateškog položaja na sredini Balkana, Sofija je određeno vrijeme bila odabrana za novi glavni grad Rimskoga carstva. U blizini Sofije nalazi se crkva Boyana, jedan od najvrjednijih spomenika ne samo bugarske već i europske kulture. Crkva je uređena brojnim freskama koje stručnjaci nazivaju najboljim primjerom istočne srednjovjekovne crkvene umjetnosti tijekom svoje 12-stoljetne povijesti.

Jedan od glavnih simbola ne samo Sofije već i same Bugarske jest Katedrala Aleksandra Nevskog. Ova masivna crkva izgrađena je u vremenu između 1882. I 1912. godine u sjećanje na 200 tisuća ruskih vojnika koji su poginuli u ratu za neovisnost države tijekom rusko-turskog rata. Katedrala je dobila ime prema ruskom ratniku-princu iz 13. stoljeća.

Grad obiluje brojnim muzejima i galerijama od kojih izdvajamo Arheološki muzej. Zgrada arheološkog muzeja nalazi se u bivšoj džamiji koja je izgrađena davne 1496. godine. Muzej prikazuje ogromno bogatstvo trakijskih, rimskih i srednjovjekovnih utjecaja.

Dobro je Znati

Država
Bugarska
Broj Stanovnika
7,2 milijuna
Jezik
Bugarski
Valuta
Bugarski lev
Površina (km2)
110.910 km²

Crkva Boyana:
Mala crkvica Boyana koja datira iz 13. stoljeća, nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a njezinih 90 murala ubraja se među najreprezentativnije primjerke bugarske srednjovjekovne umjetnosti. Nikako ne propustite ovaj jedinstveni primjer bugarske kulture i povijesti. Kupnja ulaznice za posjet ovoj crkvi uključuje i ulaznicu za Nacionalni muzej povijesti.

Nacionalni muzej povijesti:
Nacionalni muzej povijesti u Sofiji nalazi se u bivšoj komunističkoj predsjedničkoj palači. Iscrpna zbirka izložaka uključuje trakijske riznice zlata, rimske kipove, narodne nošnje i oružje. Osim redovnog stalnog postava, u muzeju se događaju i brojne privremene izložbe koje vrijedi pogledati.

Crkva svete Sofije:
Ova je crkva jedna od najstarijih crkvi u gradu, a upravo je po njoj grad i nazvan. Crkva se sastoji od tzv. podzemnog muzeja koji ima nekoliko grobnica. Izvan crkve nalazi se grobnica nepoznatog vojnika, vječni plamen te grob Ivana Vazova, najcjenjenijeg bugarskog pisca.

Na vašem putovanju u Sofiju, glad i žeđ utažite u nekom od brojnih lokalnih restorana kušajući, naravno, lokalne specijalitete. Na kraju dana odmorite dušu i tijelo u prekrasnim parkovima i vrtovima od kojih izdvajamo Borisov vrt, nazvan po bugarskom caru Borisu III. Ovo je ujedno najstariji i najpoznatiji park u Sofiji, kojeg svakako vrijedi obići, osobito u ljetnim mjesecima.

Prilikom planiranja posjeta Sofiji, vodite računa o velikim blagdanima poput Božića i pravoslavnog Uskrsa. Postoji još nekoliko dana u svibnju kada je,uz prethodno navedene blagdane, grad uglavnom prazan jer većina stanovnika tada koristi svoje godišnje odmore. Osim toga, zatvorene su i brojne trgovine te većina kulturnih i povijesnih znamenitosti koje su inače otvorene za javnost.

 

AUTOR : SVEN DRAHOTUSKI
Direktor i kreator putovanja koja su plasirana i u opticaju turističke agencije “KUNA putovanja”. Dugogodišnje iskustvo stečeno na terenu, odnosno destinacijama, iskoristio je za stvaranje proizvoda, odnosno turističkog paketa.