logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Sarajevo

Putovanje u Sarajevo

Sarajevo, prijestolnica Bosne i Hercegovine. Nema onoga tko nije čuo za Baščaršiju, kulturni i povijesni centar grada. Velika većina ljudi misli kako je Baščaršija jedino što se može vidjeti u Sarajevu, no nastavak teksta uvjerit će Vas u suprotno. Od pregršt džamija i crkvi preko muzeja i galerija do prirodnih ljepota. Krenimo redom.

Baščaršija je danas glavna turistička atrakcija Sarajeva. Nastala je sredinom 15. stoljeća. točnije 1462. godine.Ujedno je to i najprepoznatljivija sarajevska građevina. Baščaršijom dominira tzv. Sebilj koji predstavlja fontanu s pitkom vodom. Tijekom rata bio je devastiran te današnji izgled duguje obnovi iz 2006. godine. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko značajnih zgrada među kojima su najizraženije džamije; Baščaršijska džamija i Gazi Husrev-begova džamija. Baščaršijska džamija jedna je od najstarijih u Sarajevu. Dvorište džamije krasi zanimljiva fontana, odnosno šadrvan. Gazi Husrev – begova džamija nosi epitet najznačajnijeg spomenika vjerske islamske arhitekture na Balkanu. A to je zaslužila svojom privlačnosti i veličinom. Džamija je kvadratnog oblika i sastoji se od jedne velike i više manjih kupola i polukupola.

Kao i prethodnu Baščaršijsku džamiju i Begovu džamiju krasi šadrvan koji služi za umivanje prije molitve. Gazi Husrev – beg zaslužan je i za izgradnju knjižnice koja nosi njegovo ime, za bezistan, odnosno tržnicu, sahat – kulu i ostale građevine. Gazi Husrev – begova knjižnica predstavljala je najznačajniju ustanovu ovakve vrste u osmanskom periodu i to na čitavom Balkanu.

Knjižnica posjeduje veliki broj svezaka knjiga i naslova časopisa te brojne važne bosansko – hercegovačke povijesne tekstove. Nova, obnovljena zgrada knjižnice otvorena je 2014. godine, na Baščaršiji, a na njezinom prekrasno uređenom interijeru mnoge joj mogu zavidjeti. Ako još više želite osjetiti bosanski duh svakako posjetite Gazi Husrev – begov bezistan odnosno tržnicu; kameni objekt dužine više od sto metara u kojem možete pronaći skoro sve što poželite. Bačvasti svodovi i osvijetljeni dijelovi svakako daju poseban štih.

Za kulturno uzdizanje možete posjetiti neke od brojnih sarajevskih muzeja i galerija poput Muzeja Sarajeva koji prikuplja, čuva i prezentira kulturnu, društvenu i ekonomsku povijest Sarajeva. Zemaljski muzej u Sarajevu predstavlja najstariju muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini, a prikuplja kulturno i nacionalno nasljeđe države kao i svih njenih naroda. Slobodni ste prošetati po arheološkim odjeljenjima, proučiti numizmatičku, antičku, folklornu i slične zbirke.

Najznačajniji muzejski izložak svakako je sarajevska Hagada, tradicionalna židovska knjiga.
Nadalje, najreprezentativnija građevina iz austrougarskog perioda izgrađena u pseudo – maurskom stilu zasigurno je Sarajevska vijećnica smještena nedaleko od Baščaršije. Preporučuje se posjetiti vijećnicu u večernjim satima zbog osvijetljenja zgrade.

Dobro je Znati

Država
Bosna i Hercegovina
Broj Stanovnika
527.049 tisuća
Jezik
Bosanski
Valuta
Konvertibilna marka
Površina (km2)
141,5 km²

Sarajevski parkovi idealni su za odmoriti duh i tijelo nakon obilaska grada. Na području Sarajeva smješteno je Vrelo Bosne; park iznimnih prirodnih ljepota u kojem izvire rijeke Bosne. Vrelo se sastoji od mnogo malih otočića koji su međusobno povezani mostovima. U parku možete šetati, voziti se u fijakeru ili „napraviti“ izlet i samo se opuštati u divnom pogledu.

Za razonodu slobodni ste odigrati uličnu partiju šaha usred grada. U Sarajevu je otvoren i shopping centar, Sarajevo CityCentar, za sve ljubitelje kupovine.Nemojte zaboraviti na pravu bosansku „kafu“ na Baščaršiji.Za kušanje tradicionalnih bosanskih jela svakako posjetite Inat kuću koja je zanimljive povijesti. Osim crkvi, džamija i muzeja, arhitektura Sarajeva izraženaje na zgradi rektorata Sveučilišta u Sarajevu, Akademiji likovnih umjetnosti i ostalim manje poznatim građevinama.