logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Moskva

Putovanje u Moskvu

Moskovski kremlj, Boljšoj kazalište, Crveni trg, Katedrala sv. Vasilija Blaženog itd… Sve su ovo
najznačajnije atrakcije i znamenitosti političkog, znanstvenog, povijesnog i ekonomskog središta Rusije. Dakako, pogodili ste! Riječ je o Moskvi.

Moskva je jedan od najvećih gradova na svijetu, a bez obzira na to što je mnogi doživljavaju kao grad mafije, zahvaljujući prvenstveno filmovima,nedopustite da vas išta odvrati od istraživanja mnogobrojnih kulturnih spomenika i znamenitosti grada; od vrhunskih izložbenih primjeraka u galeriji Tretyakov do jednih od najljepših postaja podzemne željeznice na svijetu, koje ispunjene staklom, mramorom i sa zamršenim mozaicima zaista djeluju atraktivno i zanimljivo.

Krenimo redom.

 

Moskva u brojkama

 • 10 563 038 stanovnika
 • 450 km² zelenih površina
 • 100 km² šuma
 • 300 km pruge za metro
 • 96 parkova
 • 18 vrtova

 

 

U nastavku teksta još bolje ćemo vas upoznati s ovim veličanstvenim gradom.

 

 • Što raditi u Moskvi?
 • Noćenje u Moskvi
 • Moskovska kuhinja
 • 5 razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Moskvu barem jednom u životu
 • Zanimljive činjenice o Moskvi
 • Najposjećeniji muzeji u Moskvi

 

Što raditi u Moskvi?

Vozite se podzemnom željeznicom: činjenica je da vjerojatno nikad u životu niste vidjeli ljepše postaje podzemne željeznice od onih koje možete vidjeti u Moskvi. Moskovski metro zaista morate posjetiti da biste povjerovali. Riječ je o jednom od najstarijih, najljepših i najraskošnijih metroa na cijelome svijetu. Izgrađeno je 300 km pruge te postoji 12 linija i 182 stanice. Najistaknutija stanica je Komsomolskaja; na mozaicima su prikazane pobjede Rusa i ruski heroji. Na stropu, duž čitavog metroa, nalaze se raskošni lusteri i galerije slika, stoga ćete dobiti dojam kao da ste u kakvom muzeju, a ne u metrou. Nemojte se iznenaditi ako ćete na sljedeći vlak čekati manje od jedne minute..

 

Uživajte u pogledu na grad: popnite se na terasu restorana City Space Bar i uživajte u jedinstvenom pogledu na višemilijunski grad. Uzmite svoju bolju polovicu za ruku te dok pijete izvrsne koktele imat ćete osjećaj kao da vam grad leži na dlanu. Još jedno lijepo mjesto je terasa SkyLoungea smještena na vrhu Ruske akademije znanosti. Kokteli nisu ovdje najbolji izbor, no zato su puno opsežniji jelovnici s hranom. Rezervirajte, stoga, večeru za dvoje. Uživajte u odličnoj hrani te prekrasnom pogledu na grad prije samog zalaska sunca.

 

Posjetite znamenitosti

 

Crveni trg: Crveni trg najpoznatiji je trg koji se nalazi u samom središtu Moskve. Upravo ovo je mjesto na kojem se razvila sva ruska povijest. Crveni trg omiljen je ne samo među Rusima već i mnogobrojnim turistima. Za bolji ugođaj, preporučujemo vam da ga posjetite u noćnim satima kada gradsko osvjetljenje stvara jedinstvenu atmosferu.

Moskovski kremlj: na vašem putovanju u Moskvu posjetite najpoznatije utvrđeno središte Moskve smješteno u blizini Crvenog trga, na malom brežuljku Borovitsky na obali moskovske rijeke. Kremlj je okružen visokim zidinama, odakle se pruža prekrasan pogled na Crveni trg. Kremlj nije samo središte Moskve već predstavlja vrh ruske političke moći, a nekad je predstavljao i središte pravoslavne crkve. Upravo odavde komunistički diktatori i suvremeni predsjednici činili su sve najbolje i najgore za svoju zemlju.

Katedrala sv. Vasilija Blaženog: najpoznatija crkva u Moskvi koju je dao izgraditi Ivan IV., odnosno Ivan Grozni nakon što su Rusi pobijedili Tatare. Katedrala se zapravo sastoji od 8 manjih crkvi koje su okupljene oko glavne. Nalazi se na Crvenom trgu te je reprezentativni simbol Moskve. Legenda kaže da je Ivan Grozni po završetku izgradnje dao oslijepiti jednog od arhitekta, kako slučajno ne bi napravio neku ljepšu građevinu u skoroj budućnosti.

Dobro je Znati

Država
Rusija
Broj Stanovnika
143 milijuna
Jezik
Ruski
Valuta
Ruski rubalj
Površina (km2)
17.125.187 km²

Osim navedenih znamenitosti, nikako ne propustite i sljedeće atrakcije:

 

Noćenje u Moskvi
U gradu postoje brojni hosteli i stanovi za iznajmljivanje, no ipak, preporučujemo vam da se odlučite za smještaj u hotelu zbog brojnih povlastica koje pritom možete ostvariti. Noćenjima u hotelima u centru grada skupljate određene bodove, bez obzira na način plaćanja te na kraju možete uživati u još par besplatnih noći u jednom od najskupljih gradova na svijetu.

Moskovska kuhinja

Gruzijska hrana i vino još su od vremena Sovjetskog Saveza bili popularni u ovom dijelu Rusije, a zbog svoje kvalitete i okusa takvim su ostali i danas, osobito u Moskvi. Za zasladiti nepce preporučujemo vam lokalni prehrambeni lanac CafeKhachapuri gdje se poslužuju najrazličitije vrste tradicionalnog gruzijskog kruha koji je punjen rastopljenim gruzijskim sirom. U ponudi je i puno drugih gruzijskih jela, koja biste svakako trebali kušati.

 

5 razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Moskvu barem jednom u životu

 1. Arhitektura: glavni grad Rusije poznat je po širokim ulicama i četvrtima prepunim povijesnih, svjetskih i modernih građevina. Na svakom koraku uočit ćete razne arhitektonske stilove, a svaki od njih predstavlja tradicionalni stil Moskve koji traje već desetljećima, ako ne i stoljećima.
 2. Moskovska kazališna scena: vjerujemo da ste barem jednom u životu čuli za Boljšoj. Moskovsko kazalište posjećuju zaljubljenici iz čitavog svijeta. Kazališna sezona počinje u listopadu, a zbog raznolikosti repertoara, svatko će pronaći nešto za sebe. Uživajte u „tradicionalnim“ dramama, komedijama, operama, baletima, ali i suvremenim izvedbama.
 3. Moskva je poznata po velikoj i impresivnoj umjetničkoj sceni, a svojim posjetiteljima nudi veliki broj povijesnih muzeja, galerija, centara moderne umjetnosti i fotografije i sl. Osim toga, posjetitelji mogu uživati u radionicama ili razgledati trgovine s umjetninama. U gradu se svakodnevno događaju razne umjetničke manifestacije poput izložbi i sajmova.
 4. Moskva je poznata po velikom broju prekrasno uređenih zelenih površina, na kojima su zasađeni jedinstveni primjerci stabala i cvijeća.
 5. Moskovska regija ima oko 830 pravoslavnih crkvi, samostana i kapelica. Uživajte u arhitektonskim remek-djelima ovoga grada. Velika većina crkvi otvorena je za posjetitelje, a svaka ima jedinstvenu zbirku vjerskih slika pravoslavnih svetaca.

 

Zanimljive činjenice o Moskvi

 • Tijelo Vladimira Lenjina čuva se u posebno izrađenom mauzoleju na Crvenom trgu. Lenjin je umro 1924. godine, a od tada je održavanje njegovih ostataka koštalo Rusiju oko 13 milijuna rubalja, odnosno više od 210 tisuća dolara godišnje. Svakih nekoliko dana tim znanstvenika provjerava njegovo tijelo, kako bi pratili stanje kože i poticali prirodni izgled. Leš Lenjina nanovo se balzamira svakih 18 mjeseci. Kad god bi primijetili neka oštećenja, znanstvenici mijenjaju oštećena tkiva umjetnim materijalima. Mnogi nagađaju da tijelo uopće nije stvarno. A najbolji način da to otkrijete je da posjetite Crveni trg i vidite na vlastite oči.
 • JurijGagarin, prvi čovjek u svemiru, pokopan je u zidinama Kremlja u Moskvi. I prije tog čuvenog leta u svemir, Jurij je bio poznat i cijenjen. Gagarin nije sam donio odluku o letu u svemir, nego je bilo anonimno glasanje o tome tko bi trebao biti prvi čovjek u svemiru. Glasovalo se u sklopu Sovjetskog svemirskog programa. Od 20 njegovih vršnjaka glasove nije dobio samo od njih trojice.
  Ubrzo nakon putovanja u svemir, postao je još slavniji. Nažalost, postao je „previše vrijedan“ da se ikada vrati u svemir. Vratio se na mjesto pilota i poginuo tijekom rutinske misije obuke. U čast junaka, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.
 • Samo 2% stanovništva koje žive u Moskvi je podrijetlom iz Moskve. Postoje određena izvješća koja ukazuju na te podatke. Oko polovice stanovnika ovog ruskog velegrada dolazi iz drugih gradova, a ostatak čine imigranti iz obližnjih zemalja.
 • Rijeka Neglinnaya stoljećima je slobodno protjecala kroz Moskvu, no s vremenom, uzrokovala je brojne probleme kao što su poplave i neugodni mirisi. U 18. stoljeću predstavljen je projekt da se tok rijeke usmjeri ispod zemlje. Zato su izgrađene tzv. kamene cijevi kroz koje teče rijeka. Neglinnaya se sada nalazi pod zemljom, a prostor koji je zauzimala na površini zemlje je betoniran i pretvoren u ulicu.
 • U Moskvi se nalazi 7 nebodera (Staljinovi neboderi) te sve izgledaju identično. Izgradnja ovog kompleksa od 7 zgrada u narodu je poznatija pod nazivom Sedam sestara. Prvi neboder izgrađen je 1949. godine. Danas svi predstavljaju svojevrsne simbole Moskve. Riječ je o Moskovskom državnom sveučilištu, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu prometa, Hotel Lenjingrad, Hotel Ukrajina…
 • U Moskvi se nalazi najveći botanički vrt u Europi, NikolajCicin iz 1945. godine.

 

Najposjećeniji muzeji u Moskvi

 1. Ermitaž u Sankt Peterburgu (muzej umjetnosti)
 2. Državni muzej povijesti SanktPeterburga
 3. Muzej moskovskog Kremlja
 4. Državna galerija Tretjakov
 5. Ruski državni književni muzej
 6. Državni muzej lijepih umjetnosti Aleksandra Puškina
 7. Središnji muzej oružanih snaga
 8. Ratni muzej u Moskvi
 9. Muzej suvremene umjetnosti u Moskvi
 10. Muzej povijesti istraživanja svemira u Moskvi

 

AUTOR : MARINA NIKOLIĆ
administrativni referent, svojim dugogodišnjim radom u agenciji i mnogobrojnim putovanjima, stječe veliko znanje o destinacijama koje su u ponudi turističke agencije “KUNA putovanja”.