logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Krakow

Putovanje u Krakow

Krakow je imao status glavnoga grada Poljske u vremenu od 1038. – 1596. godine, a danas je isključivo gospodarsko, kulturno i turističko središte. Grad koji leži na obalama Visle prepun je povijesnih i kulturnih znamenitosti poput crkvi, katedrala, spomenika i ostalih građevina i mjesta koje su od povijesnog značaja za grad i državu.

Naziva se još i kraljevskim gradom, budući da su na brdu Wawel smješteni kraljevski dvorac i katedrala. Katedrala sv. Stanislava i Vaclava najvažnija je gradska znamenitost te se smatra poljskim svetištem. U njoj su pokopani mnogi poljski kraljevi. Unutrašnjost dvorca Wawel krase brojni muzejski izlošci, kraljevska riznica, oružarnica te kraljevske odaje vrijedne divljenja. Svakako zastanite na vrhu Wawelskog brijega i odmorite oči u predivnoj panorammi na rijeku Vislu. Ostale znamenitosti koje se svakako preporučuju posjetiti jesu Bazilika sv. Marije te Crkva sv. Barbare, smještene na Krakowskom Starom mjestu koje ujedno predstavlja povijesno središte grada. Crkva sv. Marije gotički je spomenik, a poznata je po drvenom oltaru Wita Stwosza.

Bazilika ima dva tornja s kojih se, svakog punog sata, javlja trubač u spomen na ubijenog trubača iz 13. st. koji je, navještajući napad Mongola, upucan u grlo. Na najvećem trgu u Europi prevladavaju isprepleteni stilovi i razdoblja iz povijesti grada te njime dominira toranj bivše gradske vijećnice.

Oko trga nalaze se brojni kafići i restorani pa u svakom trenutku možete odmoriti uz tradicionalna jela i njima najomiljenije piće, čaj. Dok ste na glavnome trgu, posjetite palaču Sukiennice te njezinu zatvorenu tržnicu s brojnim štandovima, na kojima ćete zasigurno pronaći neki suvenirčić koji ćete ponijeti kući. Ako ste željni razonode i zabave, na pravome ste mjestu!

Centar grada, Staro mjesto, gotovo svakodnevno osigurava i omogućuje uživanje u večernjim satima uz živu glazbu poput jazza, rocka, popa i sl. Svakako posjetite Židovsku četvrt ako želite probati najfinije pivo u gradu te kušati židovsku kuhinju.

Krakow je i studentski grad, a Jagielonsko sveuičilište, drugo najstarije u Europi te jedno od najstarijih sveučilišta u svijetu, obuhvaća 15 fakulteta te pruža znanje iz područja prava, medicine, filozofije, povijesti, matematike, fizike, astronomije i sl.
Ivan Pavao II., svojevremeno poglavar Katoličke crkve, rodom je iz Wadowica, mjestašca u blizini Krakowa.

Dobro je Znati

Država
Poljska
Broj Stanovnika
759.131 tisuća
Jezik
Poljski
Valuta
Poljski zlot
Površina (km2)
327 km²

U dogovoru s vodičem preporučuje se odlazak u Wadowice te posjet njegovoj rodnoj kući. Poljska je poznata i po rudnicima soli. U okolici grada nalazi se najvažnija gradska znamenitost, rudnik soli. Grad Wieliczka najpoznatiji je upravo po tome. 1978. godine rudnik je stavljen na UNESCO – ov popis mjesta svjetske europske baštine. Do rudnika se dolazi spuštanjem niz više od 350 stepenica i to 67 metara u dubinu.

Unutrašnjost rudnika ukrašavaju rudarski hodnici, brojne skulpture izrađene od soli te slano jezero, a vrhunac predstavlja katedrala te sve skupa zajedno tvori svojevrsno umjetničko djelo! Podzemna katedrala sastoji se od niza kipova i skulptura povijesnih i religijskih značenja. Zanimljivo je naglasiti da su i lusteri koji se nalaze u kapelici također izrađeni od soli! Na kraju rudnika, prije ulaska u dizalo koje će vas dovesti na površinu, nalazi se podzemno jezero koje je osvjetljeno svijećama i prigušenim svjetlom stvarajući trenutka za pamćenje! Ovo je samo manji dio rudnika koji je otvoren za posjetitelje, no i razgled ovog dijela neće vas ostaviti ravnodušnim! Posjet Krakowu zakažite za bilo koji dio godine; gradske i okolne kulturne i povijesne znamenitosti i zanimljivosti uvijek će vam biti na raspolaganju!

 

AUTOR : DAVID DRAHOTUSKI
prokurist i marketing stručnjak, zaslužan za uspješne kampanje promoviranja ponuda na društvenim mrežama i ostalim medijima. Svoje iskustvo i način za promoviranje i prezentaciju turističkih paketa, stekao je dugogodišnjim obilaženjem raznih destinacija.