logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Istanbul

Putovanje u Istanbul

Istanbul, grad na dva kontinenta, kulturno je i gospodarsko središte države Turske. Nekadašnja prijestolnica rimskog, bizantskog i otomanskog carstva danas je najveći grad u Turskoj. 2010. godine izabran je za Europski glavni grad kulture što i ne čudi zbog načina na koji je prikazan kulturni život države sa svom kulturno – povijesnom baštinom.
Miješanje tradicionalnih i suvremenih elemenata, ispreplitanje bogatih četvrti i siromašnih dijelova grada neće Vas zasigurno ostaviti ravnodušnima.

Europska strana Istanbula prepuna je povijesnih znamenitosti poput džamija, palača, knjižnica, muzeja i tržnica. Najznačajnija građevina Istanbula koju morate vidjeti zasigurno je Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti. Jedna je od najljepših građevina bizantske arhitekture. Izvana je krase četiri minareta, a njezina unutrašnjost ukrašena je mozaicima imramornim stupovima.

Aja Sofija je do 1453. godine bila najveća katedrala na svijetu, prije nego što ju je Mehmed Osvajač prenamijenio u džamiju. 1935. godine građevina je pretvorena u muzej. Ulaz je naravno dopušten.
Plava džamija još je jedan primjer bizantske arhitekture koja sadrži grobnicu osnivača, medresu i predvorje. Unutrašnjost džamije ukrašena je stihovima iz Kurana za što su zaslužni najbolji kaligrafi 17. stoljeća. Slobodni ste ući i razgledati džamiju uz obavezno izuvanje obuće.

Ako mislite da niste vidjeli dovoljno od turske arhitekture uputite se prema Topkapi palači; glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Danas ona predstavlja muzej, a kao povijesna jezgra Istanbula upisana je na UNESCO-vu listu svjetske baštine u Europi.

U blizini se nalazi Arheološki muzej koji zapravo sačinjavaju tri muzeja. Riječ je o Arheološkom, Muzeju starog Orijenta te Muzeju islamske umjetnosti. Neka ovo bude neizostavna atrakcija za sve ljubitelje povijesti i arheologije.

Galata most je prvi most preko Zlatnog roga, tzv. rukavca koji razdvaja stari dio Istanbula od suvremenog dijela. Most možete prijeći pješke. Ako ste malo dubljeg džepa posjetite neke od restorana koji se nalaze na mostu i uživajte u turskim delicijama. Kušajte ribu pripremljenu na njihov način, uživajte u mirisima i okusima kave i čaja. Šetnju mostom svakako zakažite za večernje sate kada zalazak sunca dodatno upotpunjuje prizor na obale grada i njegove znamenitosti. Kad ste već na mostu, odvojite sat vremena i pričekajte u redu za Galata toranj. Čekanje će Vam se zasigurno isplatiti jer se s vrha tornja pruža prekrasan i nezaboravan pogled na grad.

Dobro je Znati

Država
Turska
Broj Stanovnika
13.854.740 milijuna
Jezik
Turski
Valuta
Turska lira
Površina (km2)
1.538,77 km²

Dolmabahce palača jedna je od 5 najljepših i najvećih europskih palača s 285 prostorija koju definitivno ne smijete propustiti. Ulaz joj je s obalne strane, a kao i dvorište krase ga uređeni travnjaci s cvijećem.
Dio grada koji svakako ne smijete zanemariti je Veliki bazar, odnosno velika tržnica. Riječ je o najpoznatijoj istanbulskoj tržnici koja se danas sastoji od više od 4000 štandova u 60 ulica. Unutrašnjost tržnice i njezini ukrašeni stropovi zasigurno će Vam približiti dojam i način istočnjačkog života. Na velikoj tržnici prepunoj različitih stvari od odjeće, obuće, posuđa, slatkiša i sl, ne zaboravite na tradicionalne turske začine kojima možete upotpuniti Vašu kuhinju te jelima dati poseban turski štih.

Na azijskoj strani Istanbula nema previše povijesnih znamenitosti, više ljetnikovaca turskih bogataša. No, svakako se popnite do vidikovca Čamlidža s kojeg se pruža najljepši pogled na Istanbul, Bospor i bosporske mnogobrojne mostove. Na kraju, kad se spustite nazad do Bospora predlažemo Vam ugodnu brodsku vožnju Bosporom kao odmor za tijelo i dušu dok uživate u prekrasnom panoramskom pogledu na grad.