logo
Putovanja bogata iskustvom.
Načini plaćanja
Jednokratno plaćanje
- Gotovina u poslovnici.
- NetBanking internet bankarstvo.
- Opće uplatnice.
- Kreditne kartice (Maestro, Master Card, Visa, American Express, Diners Card) - 5%
Obročno plaćanje
Mogućnost slanja općih uplatnica putem e-pošte. Mogućnost plaćanja na rate putem kreditnih kartica na daljinu. Mogućnost plaćanja gotovinom na rate dolaskom u našu poslovnicu.
Kuna Putovanja / Advent u Budimpešti

Advent u Budimpešti

Budimpešta s punim pravom nosi naziv „kraljice Dunava“ jer njezini brojni mostovi i drevne zgrade pričaju romantične priče koje nikoga neće ostaviti ravnodušnima. Od svih budimpeštanskih mostova najpoznatiji je Lančani most koji predstavlja prvi stalni most između Budima i Pešte. Točnije, riječ je o Sečenjijevom lančanom mostu koji je dobio ime po mađarskom političaru Ištvanu Sečenjiju. On je preuzeo inicijativu u svoje ruke i izgradio most koji povezuje Budim i Peštu. Otvoren je i dostupan za javnost od 1849. Godine.

Kao i većinu ostalih europskih gradova i mađarsku je prijestolnicu najbolje posjetiti za vrijeme adventa kada su svi trgovi, zgrade i mostovi osvijetljeni božićnim lampicama i ukrasima te stvaraju posebni božićni ugođaj koji će rastopiti sva srca. Glavni božićni sajam odvija se u srcu Budimpešte, na Trgu Vörösmarty, u blizini Lančanog mosta. Brojni izlagači na više od stotine štandova postavljaju i izlažu svoje rukotvorine; ukrase, kape, rukavice, zdjelice, a za najmlađe tu su, naravno, neizostavne slastice, kolačići i bomboni. Drugi božićni sajam održava se tek nekoliko stotina metara dalje, kod Bazilike sv. Stjepana. Iako je naizgled manji od sajma na Vörösmartyju, svojim ugođajem, ponudom i jedinstvenom atmosferom nadmašuje prethodni sajam te bilježi više posjetitelja. Razlog tome zasigurno je činjenica što se iznad sajma uzdiže čuvena bazilika koju u slobodnim satima svakako trebate pogledati.

Štandovi božićnog sajma ispred Bazilike raspoređeni su oko velikog klizalište koje dominira sredinom Trga sv. Stjepana. Osim što obiluju brojnom i raznovrsnom gastronomskom ponudom, za ovaj su sajam karakteristične i spektakularne projekcije i rasvjete na pročelju crkve. Kako biste još više uronili u božićnu atmosferu, preporučujemo vam da poslušate orguljaški koncert koji se redovno svake godine održava u Bazilici.
Advent u Budimpešti poznat je i po mnogim zanimljivim događanjima i aktivnostima za one najmlađe. Pustite vaše mališane neka se okušaju u ukrašavanju božićnih jelki ili neka sudjeluju u radionicama lutkarskog kazališta. Sajmovima dominiraju i glazbena događanja poput nastupa zborova, a lutkarske predstave za najmlađe svakodnevno mijenjaju svoj repertoar. Nemojte se iznenaditi ako na ulicama Budimpešte čujete zvuke tradicionalnog mađarskog plesa; slobodno se prepustite ugođaju i pustite neka noge diktiraju ritam.

Gastronomska se ponuda na božićnim sajmovima u Budimpešti odnosi na slatko tijesto odnosno pogaču, pečene kestene, kiselo zelje i uvijek i svuda prisutne kobasice te langošice. Svakako kušajte pečeno tijesto koje jedete s raznoraznim umacima i češnjakom. Ipak, jedno imajte na umu; mađarska je hrana prilično začinjena pa budite umjereni.

Dobro je Znati

Država
Mađarska
Broj Stanovnika
1,7 milijuna
Jezik
Mađarski
Valuta
Forinta
Površina (km2)
525,2 km²

Advent se u Budimpešti održava svake godine s početkom oko sredine studenog, a traje sve do početka siječnja. Iako još uvijek imate vremena, imajte ovu ponudu na vidu te se na vrijeme predbilježite i obogatite svoje životno iskustvo s još jednim prekrasnim adventskim putovanjem.
Budimpešta je idealna turistička destinacija ako za sebe i za svoju dragu tražite romantično ozračje. Rezervirajte karte za večernje krstarenje rijekom jer svjetla grada daju romantični štih. Uživajte u mirnoj i ugodnoj romantičnoj večeri na brodu za dvoje gdje će lagana živa glazba iz pozadine pridonijeti ljubavnom raspoloženju. Od ostalih gradskih znamenitosti koje također preporučujemo pogledati jesu Mađarski parlament, Budimski dvorac, Ribarska tvrđava i mnoge druge.

 

AUTOR : DAVID DRAHOTUSKI
prokurist i marketing stručnjak, zaslužan za uspješne kampanje promoviranja ponuda na društvenim mrežama i ostalim medijima. Svoje iskustvo i način za promoviranje i prezentaciju turističkih paketa, stekao je dugogodišnjim obilaženjem raznih destinacija.